Wereldberoemde Franse koorddanser Henry's overleden

In Frankrijk is Henri Rechatin overleden. Rechatin maakte onder zijn artiestennaam Henry's decennialang furore als evenwichtskunstenaar. Hij balanceerde onder meer op een koord in de Alpen, de Grand Canyon en Niagara Falls. Hij bleef tot op zeer hoge leeftijd optreden. Rechatin werd 82. Hij maakte zelf een eind aan zijn leven.
AP1967

Rechatin, telg uit een acrobatenfamilie, begon zijn carrière van waaghals op 7-jarige leeftijd. Hij ging er prat op dat hij nooit gebruik maakte van beschermingsmaatregelen. "Het is de smaak van het gevaar die me motiveert", zei hij ooit aan een journalist.

In de loop der jaren vestigde hij verschillende records. Zo verbleef hij in 1973 zes maanden op 25 meter hoogte op een koord boven een supermarkt in zijn woonplaats Saint-Etienne. Acht jaar daarvoor, in 1965, stak hij de Loire over op een koord van 1,6 kilometer lang. De bloedstollende prestatie duurde 2 uur en 16 minuten. Henry's zette pas zeven jaar geleden een punt achter zijn carrière. De man die heel zijn leven leefde op kicks maakte zelf een eind aan zijn leven. Hij kon naar verluidt niet om met zijn fysieke aftakeling.