Zeven doden bij arrestatie Iraaks parlementslid

In de Iraakse provincie Anbar zijn zeven doden gevallen bij de arrestatie van een soennitisch parlementslid. Ahmed al-Awlani is de leider van de soennitische protestbeweging tegen de door sjiieten geleide regering. Hij werd gezocht voor terrorisme. Toen de Iraakse veiligheidstroepen hem wilden arresteren, ontstond een schietpartij met zijn lijfwachten.
AP2013
archieffoto

Ahmed al-Awlani wordt er door de regering van verdacht soennieten aan te zetten tot geweld tegen de sjiieten.

In Anbar, een overwegend door soennieten bevolkte provincie, werden vorige week nog 16 militairen gedood bij een aanval. De daders waren militanten die vermoedelijk banden hebben met Al Qaeda. Als reactie daarop lanceerden de veiligheidstroepen een grootschalige operatie.

Als onderdeel daarvan werd vanmorgen een raid uitgevoerd op de woning van al-Awlani in de stad Ramadi. Bij het geweld dat daarop ontstond, kwamen vijf lijfwachten en een broer van het parlementslid om het leven. Ook een Iraakse soldaat kwam om. Er zou meer dan een uur over en weer geschoten zijn. Al-Awlani zelf is gearresteerd op verdenking van steun aan antiregeringsopstandelingen.

Het geweld tussen soennieten en sjiieten in Irak neemt de laatste maanden hand over hand toe. De Verenigde Naties heeft het over 659 doden in november, de balans voor 2013 staat op 8.000. De sterke toename van het aantal aanslagen doet waarnemers vrezen voor een nieuwe golf van sektarisch geweld zoals in 2006 en 2007.