1,3 miljoen Amerikaanse werklozen verliezen uitkering

Sinds gisteren hebben meer dan een miljoen werklozen in de Verenigde Staten niet langer recht op een federale uitkering. Dat is het gevolg van de recente begrotingsperikelen, waarbij een noodprogramma uit 2008 niet is verlengd. Concreet kregen zowat 1,3 miljoen Amerikanen maandelijks gemiddeld 1.166 dollar. Zij dreigen nu in de armoede terecht te komen.
AP2011

De werkloosheid in de VS is de jongste maanden wat afgenomen, maar de langdurige werklozen blijven een zorgenkind voor de regering-Obama. Deze mensen konden gedurende een periode van 73 weken genieten van federale steun, een maatregel die de toenmalige regering-Bush stemde bij de start van de recessie. Maar die steun valt nu weg omdat Republikeinen en Democraten het niet eens raken over een verlenging van het programma. Het Amerikaanse Congres is momenteel in winterreces.

Het Witte Huis wil de maatregel verlengen, maar volgens de Republikeinen is het kostenplaatje van zowat 25 miljard dollar per jaar te hoog. President Barack Obama gaat alvast proberen om bij de herintrede van het Congres, het steunprogramma opnieuw op tafel te leggen, aldus de Britse omroep BBC.

Naast de federale uitkering krijgen werklozen in heel wat Amerikaanse staten extra steun. Maar ook die valt na zes maanden weg. De Amerikaanse werkloosheidsgraad zakte in november tot 7 procent, het laagste peil in vijf jaar. Maar desondanks zijn nog steeds 4,1 miljoen Amerikanen al meer dan zes maanden werkloos. Het gaat om een zeer kwetsbare groep, die nu van de ene dag op de andere zonder inkomen valt.