20.000 Oekraïners manifesteren voor toenadering tot EU

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn vandaag opnieuw zo'n 20.000 betogers op straat gekomen om te protesteren tegen de regeringsbeslissing om een belangrijk akkoord met Europa op te blazen. De protesten houden al meer dan een maand aan. Aan de betoging vandaag namen wel merkelijk minder mensen deel dan de vorige keren toen nog honderdduizenden mensen opstapten.

De betoging startte ook deze keer met toespraken van belangrijke christelijke, joodse en moslimleiders. Zij riepen op tot nationale eenheid en benadrukten het recht van de manifestanten op een regering van eigen keuze.

Het hoofd van de nationalistische oppositiepartij Svoboda zei dat Oekraïners in het oosten en westen van het land zich moesten verenigen om samen op te komen voor hun rechten.

De publieke opinie in Oekraïne is zwaar verdeeld. In het westen van het land zijn de inwoners voorstander van meer toenadering tot Europa. Ze hopen op die manier het eeuwenoude dominante juk van Rusland van zich af te werpen. In het oosten en het zuiden, waar nog veel Russisch wordt gesproken, wil men daarentegen opnieuw toenadering zoeken tot Rusland. De betogers in Kiev komen vooral uit het centrum en het westen van het land.

Eind november ontlokte het gewelddadige optreden van de Oekraïense ordediensten veel protest in het Westen. De regering van president Viktor Janoekovitsj houdt zich sindsdien afzijdig, in de hoop dat de protesten wel een stille dood zullen sterven. Als toegift aan de betogers zijn na het gewelddadige politieoptreden enkele gevangen activisten vrijgelaten en werden enkele hoge functionarissen geschorst.