"Miljonairstaks" definitief ingevoerd in Frankrijk

Het Franse Grondwettelijke Hof heeft groen licht gegeven voor een omstreden "miljonairsbelasting". Bedrijven die jaarsalarissen van 1 miljoen euro of meer uitkeren, moeten de staatskas extra spekken om Frankrijk uit de crisis te helpen: 75 procent van het loon boven 1 miljoen, moet worden afgestaan.
BELGA/LEFOUR

De wet rond de "miljonairstaks" heeft al een lange wettelijke weg afgelegd. In eerste instantie zouden de werknemers die meer dan 1 miljoen euro verdienen, een belastingverhoging naar 75 procent krijgen. President François Hollande haalde zich daarmee de woede van topmannen en voetbalclubs op de hals, die met een staking dreigden.

Uiteindelijk heeft het Grondwettelijke Hof die regel geschrapt omdat 66 procent belasting het wettelijke maximum is voor particulieren. Dus ging de regering-Hollande elders de mosterd (en het geld) zoeken: bij de bedrijven.

Voor alle lonen in 2013 en 2014 boven 1 miljoen euro, moeten de bedrijven 50 procent van het miljonairsloon aan de fiscus afdragen, plus de circa 25 procent aan sociale bijdragen op de lonen. 75 procent in totaal dus voor het bedrag hoger dan 1 miljoen euro.

Er is wel één achterpoortje: bedrijven hoeven nooit meer dan 5 procent van hun omzet in te leveren als miljonairsbelasting.