"Tientallen artsen stoppen ermee om hogere taks te ontlopen"

Tientallen artsen overwegen om hun activiteiten stop te zetten als gevolg van de verhoging van de roerende voorheffing op de liquidatiebonus vanaf oktober 2014. "Een pak expertise gaat op die manier verloren", zegt Marc Moens van het artsensyndicaat BVAS in Het Nieuwsblad op zondag.
Image 01084912 MediaforMedical Copyright / UNIVERSAL IMAGES GROUP / REPORTERS

De roerende voorheffing op de liquidatiebonus, de spaarpot die vooral oudere ondernemers in hun vennootschap hebben opgebouwd, bedraagt nu nog 10 procent. Maar vanaf oktober 2014 wordt die belasting opgetrokken naar 25 procent. "De artsen dreigen dus een kwart van hun spaarcenten te verliezen", zegt Moens.

"Veel van die artsen zijn in de jaren negentig met hun vennootschap begonnen. Toen werd hen aangeraden dat zo te doen, om zo een mooi pensioen uit te bouwen. Van een belasting was toen nog geen sprake", klinkt het verder.

"Ik heb weet van enkele tientallen artsen die hun vennootschap opdoeken door deze taks. Een deel van hen gaat daarna gewoon door, maar een aantal vindt dit een uitgelezen moment om er definitief mee te stoppen. Meestal gaat het om mensen die allang de 65 voorbij zijn, maar vaak zijn het heel gerespecteerde mensen die in hun ziekenhuis zwaar gemist gaan worden. Want zo makkelijk vervang je die mensen niet."