Assad laat brief overhandigen aan paus Franciscus

De Syrische president Bashar al-Assad heeft een brief laten overhandigen aan paus Franciscus. Die ontving gisteren een regeringsdelegatie uit Syrië. In de brief drukt Assad zijn waardering uit voor de kerstboodschap van de paus, waarin hij opriep om het geweld te beëindigen.
AP2013

Paus Franciscus ontving gisteren een delegatie van Syrische regeringsleden in het Vaticaan. De delegatie overhandigde een brief van president Assad, zo werd achteraf bekendgemaakt door het Vaticaan. Het Syrische staatspersagentschap Sana heeft nu informatie gegeven over de inhoud van de brief.

In de brief drukt Assad zijn waardering uit voor de kerstboodschap van de paus. Hij schrijft dat zijn regering klaar is om deel te nemen aan de vredesbesprekingen in Genève, in Zwitserland. Die zogeheten "Genève II-conferentie" vindt plaats op 22 januari. Het is de bedoeling dat vertegenwoordigers van de rebellen en het regime er samen rond de tafel zouden zitten, dat zou de eerste keer zijn sinds het begin van het conflict.

"In de brief werd ook benadrukt dat om het terrorisme te stoppen het nodig is dat de landen die de gewapende terroristische groeperingen militaire en logistieke steun leveren, daarmee ophouden", staat in het bericht van Sana. Het regime gebruikt de term "terroristen" voor alle verschillende rebellengroepen. De rebellen krijgen steun van onder meer Turkije, Saudi-Arabië en de VS.

Voorst staat in de brief dat "de crisis enkel opgelost kan worden door een nationale dialoog onder de Syriërs en onder Syrisch leiderschap, zonder buitenlandse inmenging, om zo Syriërs toe te laten zelf over hun toekomst en leiders te kiezen in het stemhokje". In de persmededeling van het Vaticaan staat enkel dat de brief de positie van de Syrische regering uitlegt.

AP2013

OPCW-deadline wordt wellicht niet gehaald

Intussen lijkt het steeds onwaarschijnlijker dat de deadline gehaald wordt voor het verwijderen van de chemische wapens van het regime uit Syrië. De stoffen moeten volgens het plan van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) voor 31 december weg zijn, maar er is vertraging opgelopen, zo meldt de organisatie.

De vertraging komt er omdat het moeilijk is om een veilige route door het land te nemen. Bovendien zijn er logistieke problemen en ook slechte weersomstandigheden spelen een rol. De vernietiging van de wapens zal op zee gebeuren. Voor 30 juni 2014 zou de klus geklaard moeten zijn.