Elke maand 500 extra banen bij Zwitserse staat

In een van de succesvolste westerse economieën, Zwitserland, biedt de staat verreweg de meeste banen aan. Volgens een onderzoek van de krant Schweiz am Sonntag bood de overheid in de afgelopen 4 jaar (2009-2012) ruim 25.000 extra banen aan.

De berekeningen gaan over banen bij instellingen van de federatie, de kantons en gemeentes en die hebben niet eens alle werknemers in overheidsdienst meegerekend, zoals leraren bijvoorbeeld. Volgens het onderzoek draait de banenmachine op volle toeren door. De Zwitserse overheid biedt gemiddeld elke maand ruim 500 nieuwe banen aan.

Het bedrijfsleven blijft hierbij ver achter. De ondernemingen die de meeste nieuwe banen boden - Novartis, Swatchgroup en Swisscom - hebben de voorbije 5 jaar elk meer dan 1.000 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.

De Zwitserse overheid heeft al meer dan drie keer zo veel werknemers als de grootste particuliere werkgever, de firma Migros, die 64.000 mensen fulltime in dienst heeft.