Engeland opent implantatenregister

In Engeland moet elk ingebracht implantaat voortaan officieel geregistreerd worden. De maatregel is een gevolg van het schandaal met de lekkende borstimplantaten van het merk PIP. De Engelse minister van Gezondheid hoopt dat het register paal en perk zal stellen aan de "cowboypraktijken" in de sector. Zijn collega's in Wales, Schotland en Noord-Ierland overwegen nog of ze mee in het register stappen.

Doordat er momenteel geen enkele vorm van overkoepelende registratie bestaat, konden sommige Engelse chirurgen hun patiënten bij het uitbreken van het implantatenschandaal ook niet geruststellen. Het nieuwe register moet dat probleem in de toekomst verhelpen.

Het aantal cosmetische ingrepen heeft ook in Groot-Brittannië de laatste jaren een hoge vlucht genomen. Waar de omzet van de industrie in 2005 nog 750 miljoen pond (omgerekend zo'n 898 miljoen euro) bedroeg, wordt tegen 2015 een cijfer van 3,6 miljard pond (4,31 miljard euro) verwacht.

De toename is zo groot dat de regelgeving er rond al lang niet meer kan volgen. Huidvullers en bipsimplantaten, bijvoorbeeld, hebben geen enkel medisch nut waardoor ze nauwelijks gereglementeerd of opgevolgd worden.

Naast het register wil men in Groot-Brittannië ook een eind maken aan wedstrijden waarbij de hoofdprijs een borstvergroting is. Eerder werd de reclame voor borstvergrotingen al aan banden gelegd.