Meer dan miljoen Amerikanen schrijven in op Obamacare

Meer dan een miljoen Amerikanen hebben zich al ingeschreven voor de federale ziekteverzekering in de VS, bekend als Obamacare. Dat bericht de Amerikaanse regering. In oktober en november waren er door technische problemen slechts enkele tienduizenden inschrijvingen. In december volgde dan een inhaaloperatie en hebben honderdduizenden zich ingeschreven.
THE ASSOCIATED PRESS2013

Deze maand kwamen er volgens de regering 975.000 inschrijvingen bij op de website HealthCare.Gov. In totaal tekenden al 1,1 miljoen Amerikanen in op het ziekteverzekeringsprogramma. Vooral in de week voor kerstmis was er een stormloop, maar dat was dan ook de deadline om vanaf 1 januari van de verzekering te kunnen genieten.

Bovenop het federale programma bieden heel wat Amerikaanse deelstaten een eigen inschrijvingsprogramma aan. De cijfers daarvan zijn nog niet bekend. Sommige staten zoals Californië, New York, Washington of Kentucky zouden heel wat inschrijvingen hebben ontvangen, maar in andere staten loopt het blijkbaar minder vlot.

Een voorlopig cijfer van 1,1 miljoen mensen die inschrijven op Obamacare is een zeer bescheiden succes, want in de Verenigde Staten wonen meer dan 316 miljoen mensen. Het is evenwel nooit de ambitie van de regering-Obama geweest om alle burgers te laten inschrijven. De doelstelling ligt op 3,3 miljoen (1 procent van de bevolking), maar het is twijfelachtig of zelfs dat cijfer tegen 1 januari gehaald wordt. Volgens het klassieke verzekeringsprincipe is het nodig dat veel jonge en gezonde Amerikanen zich inschrijven zodat de prijs voor iedereen betaalbaar blijft.

De zware technische problemen waarmee de federale website kampte, zijn volgens Amerikaanse media nog niet helemaal van de baan. Hierdoor moesten op kerstavond -de deadline voor 1 januari- duizenden Amerikanen aan de telefoon op technische bijstand wachten. Het is ook de vraag of de lastminute-inschrijvingen allemaal correct en op tijd kunnen worden verwerkt.