Onduidelijkheid over dader bomaanslag Rusland

Er zijn tegenstrijdige berichten over de dader van de bomaanslag op een treinstation in de Zuid-Russische stad Volgograd, het vroegere Stalingrad. Daarbij zijn zeker 16 dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden gevallen. Eerst was gemeld dat het om een vrouwelijke dader zou gaan, maar dat bericht wordt nu tegengesproken. De bomaanslag is de zwaarste terreuraanslag van de laatste drie jaar in Rusland, buiten de Kaukasus-regio. NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen veroordeelt de aanslag.
De Russische politie bewaakt het treinstation.

De Russische autoriteiten hadden vanmiddag gemeld dat de terreuractie het werk was van een vrouwelijke zelfmoordterrorist. Volgens de Russische staatstelevisie had die zich opgeblazen aan de ingang van het station, nadat ze opgemerkt was door een veiligheidsagent omdat ze zich zenuwachtig gedroeg.

Het Russische nieuwsagentschap Interfax meldt vanavond, op gezag van een bron binnen de veiligheidsdienst, dat de dader een man zou zijn. "Het is vastgesteld dat de zelfmoordterrorist een man was die de explosieven heeft binnengebracht in een rugzak", zo luidt het. De verantwoordelijkheid voor de actie is nog niet opgeëist.

Bij de bomaanslag zijn zeker 16 doden gevallen, onder wie de dader. Er zijn ook minstens 40 gewonden. De zwaargewonden zullen overgevlogen worden naar Moskou.

Niet de eerste terreurdaad in Volgograd

Volgograd ligt aan de oostelijke oever van de Volga, iets ten noorden van de woelige Kaukasus-regio, waar nogal wat islamitische rebellen actief zijn, een onrechtstreeks gevolg van de twee afscheidingsoorlogen in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Eergisteren vielen daar nog drie doden bij een bomaanslag in Pyatigorsk.

Enkele maanden geleden heeft de Tjsetsjeense rebellenleider Dokka Oemarov opgeroepen om in de aanloop van de Olympische Winterspelen van Sotsji aanslagen te plegen. Die spelen vinden plaats in februari volgend jaar.

Het is niet de eerste keer dat er in Volgograd een terreurdaad plaatsvindt. In oktober vielen er nog zes doden toen een zelfmoordterroriste zichzelf opblies op een stadsbus.

Verhoogde veiligheidsmaatregelen

De Russische president Vladimir Poetin heeft de veiligheidsdiensten opgedragen de veiligheidsmaatregelen op te voeren. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. Zo worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt in treinstations en op luchthavens.

"Barbaarse daad"

De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, noemt de zelfmoordaanslag "een barbaarse daad". Er is geen enkele rechtvaardiging voor de aanslag in de Russische stad, verklaarde Rasmussen in een mededeling.

"De NAVO en Rusland staan zij aan zij in de strijd tegen terrorisme en werken ook samen aan technologie om dergelijke aanslagen op het openbaar vervoer te voorkomen", aldus de NAVO-topman. "We zullen blijven samenwerken om de veiligheid van onze burgers en de veiligheid van onze landen te verbeteren", voegde hij eraan toe.

Veiligheidscamera filmt moment van de ontploffing

Kruitvat van de post-sovjetperiode

Al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, in 1991, is de Kaukasus een woelige regio. Het gebied grenst aan de islamitische wereld en ligt vlak bij Azerbeidjan, Iran en Turkije.

In 1991 maakte de Tsjetsjeense generaal Dzjochar Doedajev misbruik van het machtsvacuüm in Moskou om de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië uit te roepen. Maar de Russen waren het daarmee niet eens en vonden dat er dam moest worden opgeworpen tegen het opkomende moslimfundamentalisme. Na twee bloedige oorlogen slaagde Moskou erin zijn greep op de Kaukasus-regio weer te verstevigen, maar bij de Kaukasusvolkeren heeft al dat geweld diepe wonden nagelaten.

Geregeld laten de Tsjetsjeense rebellen van leider Dokka Oemarov van zich horen. Tot diens wapenfeiten van de afgelopen jaren horen de aanslagen op de metro van Moskou van 2010 (37 doden) en de aanslag op de Moskouse luchthaven Domodedovo in 2011 (36 doden).

Nu de Olympische Winterspelen in het nabije Sotsji plaatsvinden, is het goed mogelijk dat de Tsjetsjeense rebellen een nieuwe kans zien om zich te profileren. Die Winterspelen zijn het paradepaardje van de Russische president Vladimir Poetin, die zijn electorale populariteit voor een deel te danken heeft aan de militaire overwinning tijdens de eerste Tsjetsjeense oorlog.