Originele Van Dyck ontdekt in BBC's "Antiques roadshow"

In het BBC-programma "Antiques roadshow" is een origineel schilderij van Antoon van Dyck aan het licht gekomen. Het was in het bezit van priester Jamie McLeod, die een rusthuis leidt in Derbyshire. Hij zei dat hij het schilderij wilde verkopen om nieuwe klokken voor zijn kerkgebouw te financieren. Toen wist hij nog niet dat het om een originele Antoon van Dyck ging.

Het schilderij is een portret van een Brusselse magistraat, dat wellicht een voorbereidend werk was voor een schilderij uit 1634 waarop zeven magistraten staan. De priester kocht het doek ooit voor 400 pond (480 euro) in een antiekwinkel. De geschatte waarde nu is 400.000 pond, zo'n 480.000 euro dus.

BBC-presentatrice Fiona Bruce had zelf het schilderij gespot toen priester McLeod het naar een museum had gebracht voor een waardeschatting.

In juni dit jaar was het schilderij voor het eerst te zien in "Antiques roadshow", daarna werd het gerestaureerd. Het portret na restauratie werd zondagavond onthuld in het programma "Antiques roadshow" op BBC 1.

Antoon van Dyck, geboren in Antwerpen, leerde de stiel onder anderen van Peter Paul Rubens en Jacob Jordaens. Zijn talent als portretschilder werd al snel gespot door ons koningshuis, maar ook door het Britse koningshuis. Karel I van Engeland liet hem overkomen, waarna Van Dyck zeer populair werd in Groot-Brittannië. Hij kreeg later ook de adellijke titel "Sir" toen hij geridderd werd voor het leven.

Onlangs werd in Groot-Brittannië een zelfportret van Van Dyck (zie foto in tekst), geschilderd vlak voor zijn dood, verkocht aan een collectioneur. Die wilde het schilderij naar het buitenland meenemen, hetgeen een hele hetze teweeg bracht. The National Portrait Gallery roept het grote publiek op om giften te geven zodat het schilderij overgekocht kan worden. Prijskaartje: 12,5 miljoen pond (bijna 15 miljoen euro).

AP2009

Meest gelezen