Poolse componist Wojciech Kilar overleden

De Poolse componist Wojciech Kilar is op 81-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een slepende ziekte. Kilar componeerde onder meer de soundtracks van "The pianist" en "Bram Stoker's Dracula" en stierf in zijn woonplaats Katowice.

"Zowel de kracht en de boodschap in zijn muziek als het nobele karakter van Wojciech Kilar zullen voor altijd bijblijven", reageert Jerzy Kornowicz op het overlijden van Kilar. Kornowicz is de voorzitter van de Poolse vereniging voor componisten.

Wojciech Kilar schreef soundtracks voor tientallen films, maar zijn grote liefde was het componeren van  symfonieën en concerto's. Hij liet zich onder meer inspireren door Poolse folkmuziek en religieuze gezangen en hymnen.

Hij componeerde onder meer de muziek bij "Death and the maiden", "The ninth gate" en "The pianist" van Roman Polanski en werkte ook samen met Jane Campion, Francis Ford Coppola en Andrzej Wajda.