Saoedi's geven 3 miljard dollar aan Libanese leger

Michel Sleimane, de president van Libanon, heeft aangekondigd dat zijn land 3 miljard dollar (2,18 miljard euro) krijgt van Saoedi-Arabië om wapens te kopen in Frankrijk. Hij had het over de grootste gift ooit voor het Libanese leger.

"De Saoedische koning heeft beslist Libanon een belangrijke steun ter waarde van 3 miljard dollar toe te kennen, die voor het Libanese leger bestemd is om zijn capaciteit te versterken", zei Sleimane (kleine foto). Hij preciseerde dat "de wapens op korte termijn bij de Franse staat aangekocht zullen worden, gezien de historische banden en de nauwe militaire samenwerking tussen de twee landen".

Volgens de Libanese president zullen de Saoedische koning Abdallah en de Franse president François Hollande de steun bespreken tijdens het officiële bezoek dat Hollande momenteel brengt aan Ryad. De wapens zullen ingezet worden om het terrorisme te bestrijden, aldus nog de president. Het Libanese leger is slecht uitgerust en kan de gift dus goed gebruiken.

In Libanon is het momenteel erg onrustig door de invloed van het conflict in buurland Syrië. De Libanese sjiitische militie Hezbollah vecht mee aan de kant van de Syrische president Bashar al-Assad, de soennitische bevolking in Libanon steunt dan weer de -eveneens soennitische- rebellen. Ook Saoedi-Arabië steunt de rebellen. De gift aan het Libanese leger past dan ook in die politiek. Hoe Hezbollah zal reageren, is nog onduidelijk.