Twee verdachten aangehouden voor brand op ferry

In Groot-Brittannië zijn twee mannen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij een brand op een ferry afgelopen nacht. Rond middernacht ontstond brand in een kajuit van een ferry op de lijn Tyneside-IJmuiden. Vier bemanningsleden en twee passagiers werden per helikopter geëvacueerd. Het schip zelf maakte rechtsomkeer naar de haven van North Shields. De verdachten zijn 26 en 28 jaar.

Het vuur ontstond in een kajuit voor passagiers. De bemanning kon de brand al na een kwartier blussen maar het schip keerde uit voorzorg toch terug naar de haven van North Shields bij de Noord-Engelse stad Newcastle.

De verdachten hebben de Britse nationaliteit. Een van hen, een man van 26, is gearresteerd op verdenking van brandstichting. De 28-jarige omdat hij een opstootje zou hebben veroorzaakt. Volgens een woordvoerder van de rederij maakten ze deel uit van een groep van ongeveer 20 mensen. Vier van hen verbleven in de hut waar brand uitbrak.

Een Nederlandse passagier die getuige was van de brand, vertelde aan de Britse omroep BBC dat hij gealarmeerd werd door luid kabaal dat wel tien minuten aanhield. "We gingen uit onze hut om te kijken wat er aan de hand was en hoorden van een andere passagier dat er brand was. We hebben ons aangekleed, het alarm ging af en we moesten naar buiten", aldus de getuige. "Er was veel rook, je kon het ruiken."

De "King Seaways" van de Deense rederij DFDS had 946 passagiers en 127 bemanningsleden aan boord. De zes opvarenden die van boord waren gehaald omdat ze rook hadden ingeademd, zijn intussen uit het ziekenhuis ontslagen. In totaal raakten 23 opvarenden gewond.