Vermoorde oud-minister begraven in Beiroet

In de Libanese hoofdstad Beiroet is Mohammad Shattah begraven, de oud-minister van Financiën die vrijdag om het leven kwam bij een zware aanslag. De rouwenden riepen slogans tegen de sjiitische militie Hezbollah terwijl ze de kist van Shattah en zijn lijfwacht ten grave droegen. Bij de aanslag vrijdag vielen zeven doden. De aanslag is niet opgeëist maar algemeen wordt aangenomen dat ze het werk was van Hezbollah.

De omgekomen soennitische politicus leidde de beweging die steun verleent aan de Syrische oppositie. Hij had kort voor de aanslag nog een tweet de wereld ingestort waarin hij kritiek uitte op de Hezbollah, de Libanese sjiitische militie die steun verleent aan het Syrische regime.

Shattah was een vertrouweling en jarenlang adviseur van ex-premier Saad Hariri. Hariri, die in 2005 zelf zijn vader verloor bij een aanslag met een autobom, uitte na de aanslag onrechtstreekse verwijten aan het adres van Hezbollah. Shattah is begraven naast de vader van Hariri.

Honderden aanhangers en sympathisanten van het anti-Syrische kamp liepen mee in de begrafenisstoet door de binnenstad van Beiroet. De zware aanslag van vrijdag heeft de groeiende spanningen tussen sjiieten en soennieten in Libanon nog verder op de spits gedreven. De aanslag vrijdag heeft bijgedragen tot het gevoel van instabiliteit. Velen vrezen dat het land zal meegesleept worden in de oorlog in buurland Syrië.