Voorlopig minder ski-interventies tijdens kerst

Reisbijstandsorganisaties VAB en Europ Assistance hebben in de eerste week van de kerstvakantie opvallend minder oproepen binnengekregen dan vorig jaar.

VAB noteerde de eerste negen dagen van de kerstvakantie een daling van 9 procent van het aantal problemen met de auto. Opmerkelijk is dat vooral in de landen waar de Belgen op skivakantie zijn - Oostenrijk en Frankrijk - het aantal technische interventies is afgenomen, zo zegt de organisatie, die hieruit besluit dat er dit jaar minder landgenoten op skivakantie vertrokken zijn.

Ook het aantal medische interventies daalde sterk: enerzijds doordat minder mensen ziek werden en anderzijds door een daling van het aantal skiongevallen. In de eerste helft van de week werden nochtans meer skiongevallen opgetekend (+13 procent), maar in de tweede helft van de week zorgde de verse sneeuw voor veiligere skipistes en bijgevolg een daling van het aantal ongevallen met 34 procent. VAB meldt voorts dat het in de eerste helft van de week meer breuken vaststelde en minder knieletsels, "wat erop wijst dat de letsels werden opgelopen bij een val op een hardere, ijzige ondergrond".

Europ Assistance opende voorlopig eveneens minder skidossiers dan vorig jaar. "In de eerste week kregen de skiërs op heel wat plaatsen te kampen met schaarse sneeuw of met wisselende sneeuwkwaliteit (ijsplekken). Op kerstdag begon het echter in alle Alpenlanden te sneeuwen, waardoor de skiërs er konden genieten van een vers sneeuwtapijt", zegt Elise Mertens van Europ Assistance.

De bijstandsorganisatie registreerde vooral letsels aan de knie (28 procent), de schouders (18 procent), de benen (13 procent) en de pols (11 procent). Hoofdblessures namen 7 procent voor hun rekening. Gipsvluchten worden er in de kerstvakantie niet ingelegd, aldus nog Europ Assistance.

In de VAB-alarmcentrale liepen tot slot tijdens het eerste deel van de vakantie 13,2 procent minder oproepen binnen dan vorig jaar. Maandag 23 december en dinsdag 24 december waren de drukste dagen.