Letland behoort nu tot de eurozone

Vannacht is de Baltische republiek Letland toegetreden tot de eurozone. Letland is nu de 18e lidstaat van de eurozone. Vanaf vandaag mogen Roemenen en Bulgaren ook onbeperkt werken in andere lidstaten van de EU.
AP2013

De intrede van Letland in de eurozone vormt het sluitstuk van de integratie van de republiek in Europa en tegelijk opnieuw een stap weg van de vroegere overheerser Rusland. Eerder al was Letland samen met de buurlanden Estland en Litouwen toegetreden tot de Europese Unie en de NAVO.

Nu ruilen de iets meer dan twee miljoen Letten hun munt, de lats, in voor de euro. Helemaal uit de bol gaan ze daarvoor niet. Zo was de lats een symbool voor de herwonnen onafhankelijkheid van Letland in 1991 na eeuwenlange overheersing door Rusland en de Sovjet-Unie.

Tegelijk is de eurocrisis ook de Letten niet ontgaan en heeft de euro ook aan de Baltische kust wat van zijn glans verloren. Datzelfde geldt echter ook voor Letland zelf. Voor de crisis van 2007 kende het land een forse economische groei, maar daarna zonk Letland weg in een diepe recessie, van waaruit het slechts met zware besparingen en een interne devaluatie kon ontsnappen.

Daarbij kon Letland echter rekenen op een internationaal hulppakket van 7,5 miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Muntfonds (IMF). Dat heeft de Letse economie opnieuw op het rechte pad gebracht, maar de werkloosheid blijft vooralsnog hoog.

Roemenen en Bulgaren mogen overal werken

Vanaf vandaag mogen de inwoners van Roemenië en Bulgarije voortaan onbeperkt werken in andere landen van de Europese Unie. Tot nu toe waren er beperkingen opgelegd door Duitsland, Oostenrijk, België, Spanje, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Nederland en Malta.

De Europese Commissie is erg tevreden over het wegvallen van de beperkingen en zegt dat alle studies aantonen dat dat zal leiden tot het opvullen van openstaande vacatures in de gastlanden. Daar raken veel banen niet ingevuld omdat er onvoldoende kandidaten zijn. De Commissie veroordeelt het verzet van sommige lidstaten tegen wat ze "een invasie" door Roemenen en Bulgaren noemen.

Onder meer in Groot-Brittannië werd door sommige leden van de Conservatieve partij grote druk uitgeoefend op premier David Cameron om die beperkingen alsnog te handhaven.

Ook in de Duitse deelstaat Beieren was de christendemocratische regeringspartij CSU niet te vinden voor de mogelijke "toevloed van Roemenen en Bulgaren". De CSU is een coalitiepartner van bondskanselier Angela Merkel die via haar woordvoerder evenwel liet weten dat "het vrije verkeer van personen een kans en een voordeel is voor Duitsland".

Griekenland is even voorzitter

Vanaf vandaag is Griekenland ook voorzitter van de Europese Unie en dat tot eind juni. Dat is een beetje opvallend, want de regering in Athene staat in feite onder financiële curatele van de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF).

Het roterende voorzitterschap van de EU stelt overigens al enkele jaren minder voor omdat er nu een permanente EU-president is. Dat is onze landgenoot Herman Van Rompuy, maar eind dit jaar zou die worden opgevolgd door een andere Europeaan. Wie dat wordt, is nog niet beslist.

Meest gelezen