Een blik in de glazen bol - Wouter Dambre

2014 wordt meer dan bijzonder. De nieuwsredacties lopen zich al volop warm. Zelfs zonder glazen bol is nu al duidelijk dat er ons Grote Momenten te wachten staan. We krijgen een nieuwsjaar “Grand Cru”.

Koning voetbal

2014 kleurt misschien wel rood, de Rode Duivels trekken strijdlustig naar het WK in Brazilië. En de verwachtingen zijn hoog gespannen. Bij de kwalificatiematchen was er al een hele hype rond de nationale elf. Als het 20ste WK voetbal in juni wordt afgetrapt, krijgen we helemaal een gekkenhuis. Arme blokkende studenten! De Belgische driekleur en de Brabançonne zullen ons deel zijn. Eerste tegenstanders zijn Algerije, Zuid-Korea en Rusland, een loting waar bondscoach Wilmots best mee kan leven.

Winterspelen

2014 brengt ons ook de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. In februari wordt daar de olympische vlam aangestoken. Sotsji wordt voor de Russische president Poetin een internationale populariteitstest. Op het vlak van de mensenrechten krijgt Poetin kritiek, onder meer over zijn aanpak van politieke opposanten en homo’s. Premier Di Rupo blijft weg van de openingsceremonie in Sotsji. En hij is niet de enige. In een poging om het tij te keren verleent Poetin gratie aan opposant Mikhail Chodorkovski en aan de vrouwen van Pussy Riot.

Verkiezingen

2014 wordt een politiek topjaar. Op 25 mei beleven we de Moeder aller Verkiezingen, de absolute hoogmis van onze parlementaire democratie. Op één en dezelfde dag organiseren we federale verkiezingen, gemeenschapsverkiezingen en Europese verkiezingen. De partijen zijn hun campagnes al begonnen.

Grote vraag is hoe sterk de N-VA van Bart De Wever zal scoren. Worden de goede resultaten in de peilingen door N-VA verzilverd of niet? En hoe presteren de Vlaamse partijen die deel uit maken van de coalitie van Elio Di Rupo? Krijgen we een kabinet Di Rupo 2 of wordt het De Wever 1? Vragen waar ook de kersverse koning Filip tijdens het formatieberaad mee geconfronteerd zal worden. De komende regeringsvorming wordt door sommigen nu al als Filips “vuurproef” bestempeld.

Europa

2014 brengt ook nieuwe Europese topspelers. Voor Commissievoorzitter José Manuel Barroso wordt een opvolger gezocht; de liberalen Guy Verhofstadt en Olli Rehn zijn kandidaat. Dan is er nog het mandaat van Europees Raadsvoorzitter (“president”) Herman Van Rompuy dat ten einde loopt. En over Europa gesproken: het armlastige Griekenland wordt per 1 januari voorzitter van de Europese Unie. De gevolgen van de financiële crisis wegen trouwens nog altijd erg zwaar in de landen van Zuid-Europa.

Syrië

2014 betekent mogelijk het einde van het bloedige conflict in Syrië. Op 22 januari begint de internationale vredesconferentie over Syrië in het Zwitserse Montreux (ook bekend van de Gouden Roos). Wordt het geweld daarmee gestopt? Niemand die het weet. Wel lijkt president Assad nog altijd behoorlijk vast in het zadel te zitten. De rebellen en de politieke oppositie blijven verdeeld. Intussen gaan de Syriërs massaal op de vlucht voor het geweld; de winter in de vluchtelingenkampen wordt erg hard. En de experts die de chemische wapens van Assads leger moeten ontmantelen, die hebben nog voor maanden werk.

Fukushima

Nog meer rommel wordt er opgeruimd in de kerncentrale van Fukushima. Het hele jaar door worden daar splijtstofstaven verwijderd uit de beschadigde reactor 4. Een eerste stap is dat, de volledige ontmanteling van de centrale van Fukushima zal nog tientallen jaren duren. Op de Filipijnen wordt 2014 het jaar van de heropbouw. De schade die tyfoon Haiyan daar heeft aangericht is immens. Schattingen van de materiële schade lopen op tot 9 miljard euro. Dat geld is er niet. De solidariteitsactie van het Belgische consortium Haiyan 2121 heeft halfweg december een kleine 8 miljoen euro opgebracht.

Oscars en heiligen

Voor regisseur Felix van Groeningen en de acteurs van ‘The Broken Circle Breakdown’ breken er spannende tijden aan. De Vlaamse film is één van de negen films op de shortlist voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Op 16 januari weten we of de ‘Broken Circle’ bij de vijf genomineerden is voor het felbegeerde Oscarbeeldje.

Ook het Vaticaan en paus Franciscus zullen in 2014 nadrukkelijk in beeld komen. Zo is er eind april de opmerkelijke heiligverklaring van twee pausen tegelijk: Johannes XXIII en Johannes Paulus II (Karol Wojtyla). Die plechtigheid zal nog eens vele duizenden gelovigen naar het Sint-Pietersplein lokken.

De Groote Oorlog

Tot slot: 2014 wordt ongetwijfeld ook gekleurd door de herdenking van 100 jaar wereldoorlog 1. Massaal en internationaal wordt die vierjarige wereldbrand met zijn miljoenen doden herdacht. Ook in eigen land, en niet alleen in de Westhoek, zullen we overspoeld worden door honderden herdenkingen, evenementen, tentoonstellingen en noem maar op. Want tijdens de invasie van het Duitse leger begin augustus 1914 sneuvelde in onze contreien al een derde van alle slachtoffers. In België en Noord-Frankrijk kreeg de bevolking voor het eerst te maken met terreur en vernieling op grote schaal. Ook de VRT trekt ten oorlog. Met de fictiereeks “In Vlaamse velden” op één, met onder meer “Brave Little Belgium” op Canvas en met “Max tegen Max” op Radio 1.

2014 is niet te vergeten ook nog het Chinese Jaar van het Paard. Let the beast go !


(Wouter Dambre is journalist bij VRT Nieuws en samensteller van het jaaroverzicht op Eén.)

Meest gelezen