België sluit 2013 af met schuldgraad van 99,7 procent

België heeft het jaar 2013 afgesloten met een schuldgraad van 99,7 procent, net onder de symbolische grens van 100 procent van het bruto binnenlands product. Dat meldt De Tijd. Daarmee komt ons land zijn belofte aan Europa na.

"De grens is symbolisch omdat het weinig uitmaakt of we net boven of net onder de 100% zitten, maar de bedoeling is natuurlijk dat we binnen 20 jaar aan 60% zitten", zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. "We moeten dus met 2% per jaar naar beneden en dan kan je je beter aan symbolische grenzen houden om wat moed te scheppen voor het vervolg."

De grootste operaties gebeurden eerder vorig jaar. De verkoop van het resterende kwart dat de Belgische staat nog in handen had van BNP Paribas Fortis aan de Fransen leverde 3,25 miljard euro op. De verkoop van Royal Park Investments, de bad bank van Fortis, leverde 1 miljard euro op.

Ook enkele andere eenmalige maatregelen, zoals een operatie met het Berlaymontgebouw en het plan om Belgische overheidsinstellingen te verplichten hun spaargeld te beleggen in overheidspapier, hebben geholpen. "Dat hadden we van in het begin aangekondigd, dat er heel wat eenmalige besparingen zouden moeten zijn", zegt minister Geens.

"Het is ook de bedoeling dat we het overheidstekort zelf reduceren. En hoe meer dat tekort daalt en hoe lager de rente op onze schuld blijft, hoe sneller de schuld zal teruglopen", vervolgt Geens. 

"Het is wel zo dat de staatsschuld in België beduidend minder gestegen is in proportionele termen in vergelijking met de ons omringende landen door de financiële crisis. België is heel de tijd gedisciplineerd gebleven tijdens de crisis wat ertoe leidt dat we niet eens zoveel boven het Europese gemiddelde zitten."

Voor de financiële crisis bedroeg de schuldgraad 84 procent, maar de redding van enkele Belgische banken heeft die weer doen oplopen.

Meest gelezen