Brouwerijen Bavik en Bockor terug naar hun "roots"

Brouwerij Bavik keert ter ere van haar 120e verjaardag terug naar de naam Brouwerij De Brabandere. Een boogscheut verderop herdoopt ook de brouwerij Bockor zich opnieuw tot Omer Vander Ghinste.
BELGA/VERGULT

In 1990 nam Brouwerij De Brabandere afscheid van haar originele naam en werd de brouwerij omgedoopt tot Bavik. Een kwarteeuw later vist Albert Debrabandere, die het bedrijf zijn vijfde generatie zal inleiden, de eerste naam terug op.

"Een bevraging leert ons dat de brouwerij nood heeft aan een nieuw imago. Vandaar onze terugkeer naar onze roots en authenticiteit", aldus De Brabandere. "We hebben drie waarden ontwikkeld waarin authenticiteit, met ons erfgoed, regionale betrokkenheid en het traditionele brouwproces, terugkomt.

De naam Bavik blijft behouden voor de pils die ondanks de dalende vraag het paradepaardje van de brouwerij blijf. Daarnaast is het bedrijf ook bekend van bieren als Wittekerke, Pilaarbijter en het "koersbier" Kwaremont.

Het bedrijf versterkt zich ook met het exclusieve "1894", dat moet tegemoetkomen aan de toenemende trend naar speciaalbieren. Opvallend is ook dat de brouwerij mogelijk een aantal merken en producten zal schrappen, omdat uit de bevraging ook bleek dat het assortiment te breed is.

Brouwerij De Brabandere boekte in 2013 een omzet van 19 miljoen euro en produceerde 180.000 hectoliter dranken. Het bedrijf werd in 1894 opgericht door Adolphe De Brabandere en is nog altijd een familiebedrijf.

Bockor wordt opnieuw Omer

En er is nog biernieuws. De brouwerij Bockor uit Bellegem bij Kortrijk heeft zichzelf omgedoopt tot Brouwerij Omer Vander Ghinste. Dat is de naam van de oprichter in 1892 en de naam die tot 1977 werd gebruikt.

Ook de familie Vander Ghinste, intussen ook al aan de vijfde generatie toe, wil het familiale karakter meer in de kijker stellen. Met de naamsverandering wordt ook het bier Omer meer in de publiciteit gezet. Dat is een van de sterke merken van de brouwerij.

Toch blijft de naam Bockor wel behouden voor het bekende pilsbier van de brouwerij. Daarnaast wordt er in Bellegem ook Vander Ghinste oud bruin gebrouwen, evenals de geuze en kriek met de naam Jacobins en de fruitbieren Max. 

Vanaf 15 januari zal het nieuwe speciaalbier "Brasserie LeFort" in de drankhandels verkrijgbaar zijn. Ook Bockor speelt dus in op die trend.

Meest gelezen