Gestapo-kelders aan de Louizalaan worden beschermd

De Brusselse regering wil twee huizen aan de Louizalaan beschermen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden door de Gestapo, de geheime politie van de nazi's. Vooral de kelders waren berucht voor de wreedheden onder de bezetting.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft de Brusselse regering voorgesteld om de beschermingsprocedure voor de kelders van de gebouwen op het nummer 453 en 347 van de Louizalaan in Brussel op te starten.

Volgens Vervoort is het belangrijk om die kelders te bewaren "om blijvend te wijzen op deze misdaden tegen de menselijkheid en om de getuigenissen hiervan ook aan de volgende generaties over te brengen". In de kelders zijn nog altijd graffiti, schetsen en potloodtekeningen van vroegere gevangenen bewaard.

De gebouwen waren tijdens de bezetting het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD), waarvan de Gestapo het meest gevreesde onderdeel was. Van daaruit maakten die jacht op vermoedelijke tegenstanders van de nazi's, politieke dissidenten, verzetslui, Joden en geallieerde spionnen.

Die werden in de kelders opgesloten en vaak langdurig gemarteld en terechtgesteld. In januari 1943 werd het gebouw aangevallen door een vliegtuig van de Britse luchtmacht. De Belgische piloot in Britse dienst, Jean de Sélys Longchamps, heeft nu een monument voor de ingang van het gebouw. 

Meest gelezen