Indaver geïnteresseerd om Syrische chemische wapens te verwerken

Het afvalverwerkingsbedrijf Indaver uit Antwerpen onderzoekt of het restafval van ontmantelde chemische wapens uit Syrië kan verwerken. Dat schrijft De Morgen. Het bedrijf overweegt om een offerte in te dienen bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

De chemische wapens die het OPCW weghaalt uit Syrië, worden in eerste instantie verwerkt op een Amerikaans schip in de regio. Daar vindt een zogenoemde hydrolyse plaats, waarbij de chemische producten minder gevaarlijk worden gemaakt.

Daarna moeten de producten verwerkt worden in verbrandingsinstallaties. Indaver uit Antwerpen onderzoekt nu of hun fabriek daarvoor geschikt is. Indaver onderzoekt in de eerste plaats om welke hoeveelheden het gaat en hoe het transport zal verlopen van de haven naar de installatie, legt woordvoerder Jos Artois uit aan Radio 2 Antwerpen.

Indaver heeft voorlopig nog geen offerte ingediend, dat kan pas na afstemming met de gewestelijke en federale autoriteiten, benadrukt Artois. Indaver heeft in elk geval de ervaring en de expertise om industriële gevaarlijke afvalstoffen in zijn draaimolenovens te verwerken. Zo verwerkt het bedrijf al jaren de bommen die ontmanteld worden in Poelkapelle, zegt Artois.

Of Indaver het contract kan binnenrijven, is nog lang niet zeker. Als het een offerte indient, zal het wellicht moeten opboksen tegen een reeks concurrenten.

Hoe wordt het afval verwerkt?

Na de hydrolyse op het Amerikaanse schip, wordt het minder gevaarlijk restafval naar verbrandingsovens getransporteerd. Daar wordt het in traag draaiende draaimolenovens verbrand bij een temperatuur van 1.000 tot 1.100 graden Celsius.

Na de verbranding worden de overgebleven rookgassen gezuiverd, waarna ze uiteindelijk als waterdamp door de schoorsteen naar buiten komen.