"Cameron perst Britse gemeenten af over schaliegas"

Britse gemeenten die boringen naar schaliegas toelaten op hun grondgebied, krijgen een pak belastingvoordelen. Dat heeft de Britse premier David Cameron aangekondigd. Greenpeace heeft het over afpersing.
A2011

"De sleutel van ons economisch plan op lange termijn, om de toekomst van Groot-Brittannië te verzekeren, is om de zakenwereld te steunen met betere infrastructuur. Daarom zetten we alles in op schaliegas. Dat betekent meer banen en meer kansen voor de mensen, en economische zekerheid voor ons land", zegt Cameron.

Volgens de Britse regering zullen geplande boringen naar schaliegas de komende jaren 74.000 banen opleveren en de energierekeningen van gezinnen en bedrijven fel doen zakken. "De komende jaren worden 20 tot 40 bronnen aangelegd voor de exploratie en het is erg belangrijk dat de lokale gemeenschappen er iets voor in de plaats krijgen", zegt minister van Energie Michael Fallon.

Volgens het plan dat Cameron nu aankondigt, zouden gemeentes een belastingkorting tot 1,7 miljoen pond per jaar krijgen per plek waar er naar schaliegas geboord wordt. In Groot-Brittannië, vooral in het noorden van Engeland en in Schotland, zouden er enorme voorraden aan schaliegas onder de grond zitten.

Daarenboven zijn de bedrijven die de boringen uitvoeren ook bereid om per testboring 100.000 pond te geven aan de gemeentes. In een latere fase zouden de gemeenten dan nog eens 1 procent van de winst uit de ontginning krijgen.

De Franse energiereus Total heeft intussen bekendgemaakt dat het grote investeringen plant in boringen naar schaliegas in Lincolnshire. Het is de eerste keer dat zo'n groot energiebedrijf volop inzet op schaliegas.

"Cameron zegt dat gemeentes de risico's maar moeten negeren"

De ontginning van schaliegas veroorzaakt onder meer in de Verenigde Staten een ware energierevolutie. In 2013 werd de VS zelfs de grootste producent van energie ter wereld. Maar de techniek waarbij schaliegas gewonnen wordt, is erg omstreden. Onder hoge druk wordt een mengsel van zand, water en chemicaliën diep in de aardbodem gespoten. Door die druk barsten de leisteenlagen en komt het aardgas vrij.

Maar de gevolgen op langere termijn zijn moeilijk in te schatten. Zo kunnen de chemicaliën in het grondwater terechtkomen en ontstaat er ook een risico op aardbevingen. Bovendien, zo zeggen milieuactivisten, is schaliegas ook een eindige energiebron en zet de zoektocht ernaar de zoektocht naar hernieuwbare energie op pauze.

Greenpeace is alvast niet te spreken over de belastingvoordelen voor Britse bedrijven. "Cameron zegt dat alle gemeenten de risico's maar moeten negeren, in ruil voor koude, harde cash. Dit toont aan hoe bezorgd de regering is voor de gevolgen van schaliegas, terwijl er rapporten zijn waaruit blijkt dat schaliegas niét meer werkgelegenheid zal opleveren en de energierekeningen niét zal doen dalen. Daarom neemt de regering nu toevlucht tot pure afpersing van de gemeenten."