"Ik raad Afghanen aan een nieuwe aanvraag te doen"

In het Gentse Keizerspark zijn deze namiddag een tweehonderdtal Afghaanse asielzoekers en sympathisanten aangekomen na een voettocht die zaterdagmorgen startte aan de Brusselse Begijnhofkerk. De asielzoekers vragen een moratorium op alle uitwijzingen naar Afghanistan en in de tussentijd een verblijfsvergunning voor hen die geen beschermingsstatus hebben gekregen.

De asielzoekers vertrokken deze voormiddag vanuit Wetteren naar het Keizerspark in Gent, waar ze met muziek ontvangen werden door Gentenaars. In de Sint-Antoniuskerk trakteert het Gentse middenveld hen op een warme maaltijd, waarna er vanavond in de Gentse Vooruit een slotmanifestatie plaatsvindt.

Die wordt bijgewoond door de Gentse bisschop Luc Van Looy, burgemeester Daniël Termont en vertegenwoordigers uit de culturele wereld, het middenveld, vakbonden en politiek.

De Gentse burgemeester Daniël Termont zegt de Afghanen te verwelkomen, omdat Gent een gastvrije stad is en wijst op de aanwezigheid van om en bij de 160 nationaliteiten.

"Ik heb vrijdag navraag gedaan op het kabinet van staatssecretaris De Block en daar werd gezegd dat er al meer dan zeventig nieuwe individuele dossiers geopend werden die onderzocht worden met de nieuwe VN-criteria. Ik heb begrepen dat die nieuwe criteria hun kans op regularisering vergroot en ik ga hen aanraden om een nieuwe aanvraag te doen."

Volgens de Gentse bisschop Luc Van Looy is het vanwege humanitaire en christelijke redenen niet opportuun om asielzoekers terug naar Afghanistan te sturen. "Wegens de huidige situatie in Afghanistan, het spanningsveld voor de mensen die daar leven, zou het beter zijn om hen om humanitaire redenen nu niet terug te sturen," zegt Van Looy.

"Uit informatie die ook wij van daar krijgen, blijkt dat het gevaarlijk is voor mensen die van hieruit terugkeren. Ze worden aanzien als mensen met een internationale ervaring die ze in het ene of andere kamp willen gebruiken." Van Looy vindt ook dat jongeren die in een leerproces zitten, de kans moeten krijgen om dat af te ronden. Ook zegt de Gentse bisschop dat hij vanuit zijn christelijke overtuiging aandacht vraagt voor de naaste persoon in moeilijkheden.

Meest gelezen