"Jouw herinnering zal voor eeuwig deel van onze natie uitmaken"

In Israël is oud-premier Ariel Sharon begraven. Daarbij werden strenge veiligheidsmaatregelen genomen, onder meer om de buitenlandse delegaties te beschermen die de plechtigheden bijwoonden. In een toespraak prees premier Benjamin Netanyahu Sharon voor "zijn unieke bijdrage aan de veiligheid van de staat".
Gisteravond werd de kist met het stoffelijk overschot van Sharon de Knesset binnengedragen.

Gisteren stond de kist met het stoffelijk overschot de hele dag buiten voor de Knesset, het Israëlische parlement, opgesteld zodat het grote publiek hem een laatste groet kon brengen. Tegen de avond werd de kist door een erewacht het parlement binnengedragen. Daar vond vandaag de afscheidsplechtigheid plaats onder de vorm van een staatsbegrafenis.

Die werd bijgewoond door een twintigtal buitenlandse delegaties. Naast de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, tekenen ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, de internationale gezant voor het Midden-Oosten Tony Blair, de Tsjechische premier Jiri Rusnok en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier present. Leiders uit de Arabische wereld, Afrika of Latijns-Amerika stuurden hun kat.

"Sharon was stoutmoedig, onorthodox en onbuigzaam"

In een toespraak omschreef de Israëlische president Simon Peres Sharon als een "levende militaire legende" die altijd van vrede voor Israël heeft gedroomd. "Het gewicht van de veiligheid van ons volk rustte op zijn schouders." Premier Benjamin Netanyahu loofde Sharon voor zijn "unieke bijdrage aan de veiligheid van de staat". "Jouw herinnering zal voor eeuwig deel van onze natie uitmaken."

Ook vicepresident Biden heeft een toespraak gegeven. Hij omschreef Sharon als "een ontembare bulldozer" en had voorts een boodschap voor het Israëlische volk: "Zo lang er een Verenigde Staten van Amerika bestaat, zijn jullie niet alleen."

"Sharon was stoutmoedig, onorthodox en onbuigzaam", sprak Tony Blair op zijn beurt. "Maar hij had ook een warm hart, humor, charme en passie." "Hij was een reus van zijn land die met trots zijn plaats in de geschiedenis van Israël zal innemen."

Na afloop van de ceremonie in de Knesset, werd de kist overgeplaatst naar Latrun in het westen van Jeruzalem waar een korte militaire ceremonie wordt gehouden. Het was op deze plek dat Sharon ernstig gewond raakte tijdens de onafhankelijkheidsoorlog van 1948. Vervolgens werd de kist vervoerd naar de ranch die Sharon bezat in de Negev, dicht bij de grens met Gaza. Daar werd hij naast zijn echtgenote Lili begraven. Acht generaals van het Israëlische leger droegen de kist naar het graf.

Veiligheidszones

De veiligheidsmaatregelen die bij de begrafenis werden getroffen, waren niet min. De hoofdweg tussen de luchthaven van Jeruzalem en de stad was volledig afgesloten om de aankomst van de buitenlandse delegaties in goede banen te leiden.

Rond de ranch van Sharon zelf werden 3 veiligheidszones ingesteld. In de binnenste waren alleen familieleden en gasten toegelaten. Het brede publiek werd toegelaten in de tweede ring. Die werd omsloten door een derde veiligheidsring.

Het Israëlische leger had de Hamas-regering in Gaza ook gewaarschuwd geen raketaanvallen uit te voeren.