"RTBF is een beetje zoals de pers in Noord-Korea"

Vicepremier Didier Reynders (MR) heeft in "De ochtend" hard uitgehaald naar de RTBF en de PS. "De RTBF, dat is een beetje zoals in Noord-Korea: één man, één partij."

Premier Elio Di Rupo was donderdagavond te zien in een amusementsprogramma op het tweede net van de RTBF, "Sans Chichis". Dat programma lokte 205.000 kijkers. Di Rupo vertelde er over zijn jeugd, zei dat hij al lang zijn haar kleurt, en moest met een auto tussen paaltjes manoeuvreren.

Over het programma ontstond ophef in Franstalig België, waar politici veel minder dan in Vlaanderen opduiken in amusementsprogramma's. De nieuwsredactie van de RTBF heeft al laten weten dat het om een amusementsprogramma gaat en dat de inhoud dus niet onder hun verantwoordelijkheid valt. Maar vooral de MR is niet te spreken over de kwestie en nu doet minister van Buitenlandse Zaken Reynders daar nog een schepje bovenop.

"De RTBF, dat is een beetje zoals in Noord-Korea: één man, één partij. De meerderheid in de raad van bestuur is voor de PS", hekelt Reynders. "Ik heb niets tegen amusementsprogramma's, ik kom er ook naartoe. Maar dan in Vlaanderen, waar ze wel alle partijen aan bod laten komen. Voor de andere partijen is het onmogelijk om in de Franstalige pers aan bod te komen."

Reynders verwijst ook naar een presentatrice van een ander amusementsprogramma op de RTBF, die vorige week nog bekende dat ze links is. "De PS is al 25 jaar aan de macht, op allerlei niveaus." Daardoor heeft de partij volgens Reynders veel in de pap te brokken, ook bij de RTBF. "Maar ik stel vast dat in Vlaanderen wel verschillende partijen aan bod kunnen komen."

"Werkloosheid is groot probleem"

Reynders wil daaraan nog een voorbeeld koppelen. "De komende maanden zal u federale ministers horen verklaren dat het goed gaat, omdat de Belgische werkloosheidscijfers onder het Europese gemiddelde zitten. Maar dat is dankzij Vlaanderen. In Wallonië is de werkloosheid dubbel zo groot en in Brussel loopt die op tot 20 procent. We moeten daar iets aan doen."

"Werken met de PS is moeilijk"... maar mogelijk?

Reynders heeft het ook over de verklaringen van de N-VA dat het op 25 mei om de keuze gaat tussen een N-VA-model of een PS-model. Volgens de vicepremier speelt de PS dat spel graag mee. "Maar kent u de lijsttrekker van de PS in Antwerpen? En wie trekt de N-VA-lijst in Henegouwen?"

Volgens Reynders is dat dus een valse keuze en moet de kiesstrijd bínnen de gewesten gevoerd worden. "In Wallonië is dat dus de strijd tussen de socialisten en de liberalen. Ik hoop dat de MR in Brussel de grootste partij wordt."

Al wil Reynders niet zeggen dat hij niet meer met de PS wil samenwerken. "Het is moeilijk, bijvoorbeeld voor thema's rond kmo's en zelfstandigen of rond asiel en migratie, maar het is mogelijk." Toch zegt Reynders dat hij de regering "een andere oriëntatie wil geven dan een socialistische".

Met de N-VA ziet Reynders samenwerking nog minder zitten, ook al leek hij in het najaar nog gecharmeerd door de sociaaleconomische voorstellen van de partij. "We hadden in 2007 de kans om samen te werken, zónder de PS, maar het is toen niet gelukt door een overdaad aan communautaire eisen."

lees ook