"We proberen elke Belg te volgen die uit Syrië terugkeert"

"De Belgische inlichtingendiensten werken samen met andere landen in een poging elke Belg die uit Syrië terugkeert te volgen." Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) gezegd in "De ochtend" in een reactie op het nieuws dat al 200 Belgen naar Syrië zijn getrokken om er mee te vechten in de burgeroorlog. "Die ervaring maakt hen gevaarlijk", meent hij.

Volgens de jongste cijfers zijn al 200 Belgen naar Syrië getrokken om er mee te vechten in de burgeroorlog. 20 onder hen zouden daarbij zijn omgekomen. "Dat zijn de cijfers, maar die zijn moeilijk met zekerheid te bevestigen", zei Reynders in "De ochtend".

"We proberen te verhinderen dat nog meer Belgen naar Syrië trekken, maar dat is moeilijk. Ter plaatse maken ze meestal deel uit van extremistische, jihadistische groeperingen. Ze komen midden in een burgeroorlog terecht. Die ervaring maakt hen gevaarlijk." In andere media omschrijft Reynders de Belgische strijders als "zo extreem islamistisch dat zelfs het Syrische vrijheidsleger hen weigert".

Daarom proberen de Belgische inlichtingendiensten elke Belg te volgen die uit Syrië terugkeert, zegt Reynders. "Daarbij werken we samen met andere landen, in EU-verband en binnen de NAVO. Zo hebben we een uitstekende samenwerking met Turkije."