De Aziatische tijgermug is in het land

De Aziatische tijgermug is vorige zomer in ons land neergestreken. Het is van 2000 geleden dat het exotische diertje in België gespot is. Deze keer werd de mug opgemerkt in een bandenimportbedrijf in de buurt van de Antwerpse haven. De tijgermug kan tropische ziekten overdragen, maar het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) stelt dat er weinig gevaar is: onze winterse zijn te koud, daardoor sterft het diertje hier.
De mug is te herkennen aan haar "zebrakleurige" pootjes.

"Momenteel is de populatie van tijgermuggen aan de haven van Antwerpen nog veel te klein en moet ze eerst kunnen overwinteren vooraleer ze kan uitbreiden. De toenemende internationale handel en de opwarming van de aarde kunnen hier echter verandering in brengen", waarschuwt Isra Deblauwe, biologe van het ITG.

De Aziatische tijgermug komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië, maar heeft al Amerika en Zuid-Europa veroverd en is nu aan een opmars richting onze contreien bezig. De tijgermug reist de wereld rond via de handel in voornamelijk banden en Lucky Bamboo-planten (foto onder). Het water dat in de banden blijft staan of waaruit de planten gehaald worden, is een ideale afzetplaats voor de eitjes van de muggen. Hoewel de muggen zelf niet tegen de koude kunnen, blijft de grote vraag of de eitjes ertegen kunnen.

Het Instituut pleit voor een toezichtsplan op langetermijn voor mogelijke importplaatsen in België. Ook de registratie van biologische bestrijdingsmiddelen is een must om de verspreiding van de mug tegen te gaan, luidt het.

Overdrager van virussen

De tijgermug is niet geheel onschuldig. Het diertje kan meer dan 20 virussen overdragen waarvoor de mens vatbaar is, onder andere de West-Nijlziekte, Dengue-koorts en gele koorts. De ziektes veroorzaken vooral felle koorts, misselijkheid en hoofdpijn bij mensen, soms ook hersenvliesontsteking. Dat laatste kan dodelijk zijn.

In tegenstelling tot andere muggen is dit exemplaar ook actief overdag, en niet alleen bij schemering en 's nachts. Alleen het vrouwtje steekt, zowel mensen als dieren. Ze steekt verschillende keren, wat zeer pijnlijk kan zijn. Achteraf is een paarsrode vlek te zien. Bij dieren kan de tijgermug ook parasieten overdragen.

AP2001

Meest gelezen