Di Rupo dan toch niet te zien in "Top chef"

De uitzending van het Franstalige programma "Top chef" met Elio Di Rupo zal dan toch niet op tv verschijnen. Dat heeft Stéphane Rosenblatt, directeur Informatie van RTL-TVi, bevestigd. Volgens Rosenblatt komt de aflevering er niet omdat ze binnen de sperperiode in aanloop na de verkiezingen valt.

Rond de tv-optredens van de premier was commotie ontstaan na zijn doortocht in "Sans chichis" op RTBF. De liberale tegenstanders van de MR pikten het niet dat enkel Di Rupo uitgenodigd was in het amusementsprogramma.

Vicepremier Didier Reynders trok zelfs een vergelijking met de dictatuur in Noord-Korea. "De RTBF, dat is een beetje zoals in Noord-Korea: één man, één partij. De meerderheid in de raad van bestuur is voor de PS", hekelde Reynders.

Bovendien zag het er naar uit dat Di Rupo ook in "Top chef" zou opduiken, bij de commerciële zender RTL-TVi, zo merkte Reynders vandaag op in La Libre Belgique. "Men zegt me dat er voor het eerst een politicus zou deelnemen: Elio Di Rupo."

De aflevering is inderdaad opgenomen, vorig jaar in juli al, bevestigt Rosenblatt. Ze zal echter de buis niet halen, aangezien het gaat om een uitzending die gepland stond na 25 februari. Dus na het begin van de sperperiode in aanloop naar de verkiezingen, klinkt het nog.

Sperperiode

De sperperiode wordt exact 3 maanden voor de verkiezingen ingezet. Die werd in 2005 in het leven geroepen om zoveel mogelijk gelijke kansen te geven aan iedereen die deelneemt aan de verkiezingen.

Er mogen vanaf dan geen gadgets meer worden uitgedeeld, ook adverteren op commerciële reclameborden mag niet meer en spots op radio, televisie en in bioscopen zijn uitgesloten.