DiCaprio en Blanchett bekroond op Golden Globes

Leonardo DiCaprio en Cate Blanchett hebben prijzen gewonnen voor beste acteur en beste actrice op de uitreiking van de Golden Globes in Beverly Hills. De Golden Globes zijn na de Oscars de belangrijkste film- en televisieprijzen. Een afgetekende winnaar was er niet, maar de misdaadkomedie "American hustle" kaapte wel drie awards weg.
Leonardo DiCaprio en Cate Blanchett poseren met hun awards.

"American hustle" van regisseur David O. Russell gaat over twee kleine criminelen en een FBI-agent in een grote anticorruptie-operatie in de jaren 70. De film kreeg de prijs voor beste komedie. Actrices Jennifer Lawrence (kleine foto) en Amy Adams gingen aan de haal met de Golden Globes voor beste vrouwelijke bijrol en beste actrice in een komedie. De 23-jarige Lawrence won vorig jaar ook al een Golden Globe en een Oscar.

Russell moest het onderspit delven in de strijd voor beste regie. Daar ging de onderscheiding naar de Mexicaan Alfonso Cuarón voor de ruimtethriller "Gravity" met Sandra Bullock en George Clooney. De prijs voor beste drama was voor "12 years a slave". Het was de enige prijs voor de film over de Amerikaanse slavernij, nochtans was de film van Steve McQueen met 7 nominaties de topfavoriet om meerdere beeldjes in de wacht te slepen.

De 39-jarige Leonardo DiCaprio won de tweede Golden Globe uit zijn carrière voor zijn rol als Jordan Belfort in "The wolf of Wall Street" van Martin Scorsese. Hij won de Globe voor beste acteur in een komedie.

De prijs voor beste actrice in de categorie drama ging naar de Australische Cate Blanchett in "Blue jasmine" van Woody Allen. Allen werd overigens bekroond met een carrièreprijs, maar traditiegetrouw was hij niet aanwezig op de awardshow. Actrice Diane Keaton nam de prijs in zijn naam in ontvangst.

"La grande bellezza" beste buitenlandse film

De Golden Globes voor mannelijke hoofd- en bijrol werden uitgereikt aan Matthew McConaughey (kleine foto) en Jared Leto voor hun rol als aidspatiënten in "Dallas buyers club". "Frozen" uit de Disney-stal werd verkozen tot beste animatiefilm en Spike Jonze schreef het beste scenario voor de film "Her".

De onderscheiding voor beste buitenlandse film ging naar "La grande bellezza" van de Italiaan Paolo Sorrentino. Die film was eerder ook de grote winnaar op de European Film Awards. "The broken circle breakdown" was niet bij de genomineerden.

De Golden Globes gelden als een goede graadmeter voor de Oscars. Nu donderdag worden trouwens de nominaties bekendgemaakt voor de belangrijkste filmprijzen ter wereld. Dan weten we dus ook of er met "The broken circle breakdown" een Belgische kanshebber is. De Oscars worden uitgereikt op 2 maart.

AP2014

"Breaking bad" winnaar bij televisieprijzen

De Golden Globes hebben ook een televisieluik. Daar waren de fictiereeks "Breaking bad" en de tv-film "Behind the candelabra" de grote winnaars. "Breaking bad" won beste dramareeks en hoofdrolspeler Bryan Cranston beste acteur in een dramareeks. Beste komische reeks was "Brooklyn nine-nine". Amy Poehler, de hoofdrolspeelster in "Parks and recreation", sleepte de prijs voor beste actrice in een komische reeks in de wacht.

De belangrijkste winnaars van de 71e Golden Globes

FILM
- Beste film drama: "12 years a slave"
- Beste film komedie of musical: "American hustle"
- Beste acteur drama: Matthew McConaughey ("Dallas buyers club")
- Beste acteur komedie of musical: Leonardo DiCaprio ("The wolf of Wall Street")
- Beste actrice drama: Cate Blanchett ("Blue jasmine")
- Beste actrice komedie of musical: Amy Adams ("American hustle")
- Beste mannelijke bijrol: Jared Leto ("Dallas buyers club")
- Beste vrouwelijke bijrol: Jennifer Lawrence ("American hustle")
- Beste regisseur: Alfonso Cuaron ("Gravity")
- Beste buitenlandse film: "La grande bellezza" (Italië)
- Beste animatiefilm: "Frozen"
- Beste scenario: Spike Jonze ("Her")
- Beste filmmuziek: Alex Ebert ("All is lost")

TELEVISIE
- Beste dramareeks: "Breaking bad"
- Beste acteur drama: Bryan Cranston ("Breaking bad")
- Beste actrice drama: Robin Wright ("House of cards")
- Beste reeks komedie: "Brooklyn nine-nine"
- Beste acteur komedie: Andy Samberg ("Brooklyn nine-nine")
- Beste actrice komedie: Amy Poehler ("Parks and recreation")
- Beste tv-film: "Behind the candelabra"
- Beste acteur in tv-film: Michael Douglas ("Behind the candelabra")
- Beste actrice in mini-reeks of tv-film: Elisabeth Moss ("Top of the lake")

Diane Keaton nam de prijs voor Woody Allen in ontvangst:

THE ASSOCIATED PRESS2014

Bryan Cranston en Aaron Paul van "Breaking bad":

Amy Adams, Bradley Cooper en Jennifer Lawrence: