Door de verpakking heen scannen of voedsel nog goed is

Wetenschappers werken aan een voedselscanner, waarmee je in de toekomst kan nagaan of een product nog niet bedorven is, zonder de verpakking te openen.

"In eerste instantie zullen supermarkten kunnen testen of voedsel al dan niet bedorven is, zonder de verpakking te openen", zegt onderzoeker Frank Devlieghere van de Gentse universiteit. Hij werkt samen met Roel Baets aan het project. Ook wetenschappers van de VUB, KU Leuven en de universiteit van Nijmegen werken mee aan het project. "Op lange termijn kan zo'n sensor misschien ook in een smartphone ingebouwd worden, zodat ook de consument de test kan doen."

Met de sensor zal het ook makkelijker zijn om lekken op te sporen. De scanner kan door de verpakking heen scannen. Het moet eenvoudiger worden om bedorven voedsel op te sporen voor de houdbaarheidsdatum verstreken is. Omgekeerd kan je dan voedsel waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is, maar dat nog in orde is, langer consumeren.

Het is de bedoeling dat er een chip in de verpakking komt. "Met een laser aan de scanner kan je de verhouding meten van de gasmoleculen in de verpakking", legt Devlieghere uit. "Aan de hand daarvan kan je meten of voedsel in de verpakking nog in orde is."