ECB stelt nieuwe 10 euro-biljet voor

De Europese Centrale Bank heeft het nieuwe biljet van 10 euro voorgesteld. Het biljet gaat nu in productie om vanaf 23 september in omloop te worden gebracht. Het nieuwe biljet lijkt erg op het oude biljet: hetzelfde design en dezelfde kleur, maar het zou beter bestand zijn tegen valsmunterij en zou ook duurzamer zijn dankzij een beschermlaag.

Het nieuwe 10 euro-biljet lijkt erg op het eerste 10 euro-biljet dat in 2002 is uitgegeven, omdat ervoor gekozen is zowel de stijl als de kleur van de biljetten te behouden. De romaanse bouwstijl en tekening op het biljet en de rood-roze kleur zijn dus dezelfde als bij het oude biljet. 

Het uiterlijk is wel gemoderniseerd, rekening houdend met de landen die in 2004 en 2007 zijn toegetreden tot de Europese Unie. Zo staat de naam van de munteenheid er niet alleen meer in het Latijnse (EURO) en Griekse (EYPΩ) maar ook in het cyrillische alfabet (EBPO) op het briefje. Dat schrift wordt in Bulgarije gebruikt, dat in 2007 is toegetreden.

Ook de kaart van Europa is bijgewerkt en de eerste letters van de naam van de Europese Centrale Bank staan erop in negen verschillende taalversies. En net als bij het nieuwe 5 euro-biljet is bijvoorbeeld een portret van Europa, een figuur uit de Griekse mythologie naar wie ons werelddeel is vernoemd, verwerkt in het hologram en het watermerk. Europa was een Fenicische prinses op wie de oppergod Zeus zijn oog had laten vallen.

De ECB heeft verschillende maatregelen genomen om valsmunterij tegen te gaan. Op een speciale site voor de nieuwe eurobiljetten legt de ECB uit hoe je kan zien en voelen of het om een echt of vals biljet gaat. Zo is er speciale inkt gebruikt, een waterportretmerk en een veiligheidsdraad. Als je het biljet kantelt, vertoont de zilveren band een portret van Europa en het smaragdgroene cijfer vertoont een lichteffect dat op en neer beweegt.