Farid "Le Fou" krijgt 11.000 euro schadevergoeding

Farid Bamouhammad, ook bekend als Farid Le Fou, krijgt een schadevergoeding van 11.000 euro voor de onmenselijke en onterende behandelingen die hij na een incident in december 2007 moest ondergaan in de gevangenis van Ittre. Dat heeft de correctionele rechtbank van Nijvel beslist. De christelijke vakbond vindt de beslissing "de wereld op zijn kop", de socialistische vakbond hoopt op een tussenkomst van minister Turtelboom.

In 2007 werd Bamouhammad na een incident in de strafcel van de gevangenis van Ittre gestopt. Daar bleef hij 11 dagen zitten, geboeid aan armen en benen. Hij diende daarop een klacht in tegen drie cipiers en drie directieleden van de gevangenis wegens vernederende behandelingen.

De advocaten van de cipiers en directieleden hadden de vrijspraak gepleit, omdat ze volgens hen niets anders gedaan hebben dan de regels toegepast. Maar de rechter heeft dus de aanklacht van Bamouhammad gevolgd. Eén cipier en twee directieleden moeten hem een schadevergoeding betalen van samen 11.000 euro.

Bamouhammad heeft de reputatie een van de lastigste gedetineerden van ons land te zijn. Hij is al 35 keer overgeplaatst naar een andere gevangenis. Hij is zelf ook veroordeeld omdat hij cipiers had geslagen en bedreigd.

"Wachten op signaal van minister van Justitie"

De vakbonden ACOD en ACV zijn niet te spreken over de beslissing van de rechtbank. ACOD hoopt dat minister van Justitie Annemie Turtelboom nog ingrijpt. "Het is nu wachten op een duidelijk signaal van minister van Justitie Annemie Turtelboom", zegt ACOD-vakbondsman Gino Hoppe. "Het is duidelijk dat ze moet ingaan tegen het vonnis van de rechtbank als ze haar beleid wil verdedigen."

Luc Neirynck van ACV Openbare Diensten vindt het vonnis "de wereld op zijn kop". "Het is misschien een idee Bamouhammad een werkstraf te laten uitvoeren bij de rechter die de uitspraak gedaan heeft. Die rechter zou snel begrijpen welk vlees hij in de kuip heeft", stelt hij. Neirynck verwacht ook geen heil van de politiek en plant ook geen actie tegen de beslissing te ondernemen. 

Farid Bamouhammad zit al sinds 2000 achter de tralies nadat hij was opgepakt voor de gijzeling van zijn familie in een Quick-restaurant in Drogenbos. Eerder had hij al 5 jaar in de cel gezeten voor de moord op een vermeende verkrachter van zijn toenmalige vriendin. Hij werd veroordeeld in 1997 en is een goed jaar later vrijgelaten omdat hij -rekening houdend met de voorhechtenis- al meer dan een derde van zijn straf had uitgezeten.

In 2008 werd hij nog eens tot 9 jaar cel veroordeeld omdat hij 3 jaar eerder onder anderen zijn dochtertje had gegijzeld in een appartement boven een café nabij het Centraal station van Brussel tijdens een dag penitentiair verlof (zie foto boven).