Galapagos krijgt 3 miljoen euro voor onderzoek naar muco

Het Mechelse biotechbedrijf Galapagos krijgt van het Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) een subsidie van 2,9 miljoen euro voor onderzoek naar mucoviscidose of taaislijmziekte. Het geld zal worden gebruikt om gedurende drie jaar op zoek te gaan naar veelbelovende therapieën en die verder te ontwikkelen tot preklinische kandidaten, zo deelt het biotechbedrijf mee.

Galapagos heeft al een kandidaat-medicijn ("potentiator"), GLPG1837. Het is nu op zoek naar zogenoemde "correctors" die nodig zijn in combinatie met GLPG1837 om de grootste meerderheid van de muco-patiënten te helpen. De subsidie zal het onderzoek naar die "correctors"' financieren. Galapagos verwacht eind 2015 te kunnen starten met klinische studies met een kandidaat-corrector.

Galapagos voert sinds 2005 onderzoek naar taaislijmziekte. In september vorig jaar tekende het biotechbedrijf een overeenkomst met AbbVie om samen medicijnen te ontwikkelen en te commercialiseren. Galapagos kan meer dan 400 miljoen dollar verdienen aan die deal.

Cystische fibrose (CF) of taaislijmziekte/mucoviscidose is een erfelijke ziekte die kan leiden tot ernstige invaliditeit en in vele gevallen tot een vroegtijdig overlijden. De symptomen bestaan onder andere uit veelvuldige luchtweginfecties, infecties van de bijholten, achterblijvende groei en diarree. De oorzaak van de ziekte is een defect in het gen voor CFTR, dat de samenstelling van zweet en slijm en de spijsvertering reguleert. Wereldwijd lijden ongeveer 70.000 mensen aan CF.