Gestolen "rommelmarkt-Renoir" terug naar museum

Een schilderij van de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir (1841-1919) dat volgens de eigenares voor enkele euro's gekocht was op een rommelmarkt, moet terug naar het museum in Baltimore waar het in 1951 was gestolen. Dat heeft een Amerikaanse rechter besloten.

De saga rond de Renoir gaat al een tijdje mee. Het begon in september 2012 toen een Amerikaanse vrouw, Marcia Fuqua, met een opmerkelijk verhaal in de media kwam. Naar eigen zeggen was ze naar een schatter getrokken met een schilderij dat ze gekocht had op een rommelmarkt voor 7 dollar (5 euro). Wat bleek? Het ging om een echte Renoir, met een waarde van meer dan 50.000 euro.

Toen de vrouw het schilderij, getiteld "Paysage bords de Seine", vervolgens wilde laten veilen, kwam er een kink in de kabel. Het Baltimore Museum of Art meldde dat het werk in 1951 gestolen was uit hun collectie. Volgens de rechter heeft het museum duidelijk aangetoond dat het inderdaad de rechtmatige eigenaar is. Het schilderij keert dus terug en zal in maart tijdens een speciale expositie getoond worden aan het publiek. 

Wat er gebeurd is met het schilderij tussen de diefstal in 1951 en het rommelmarkt-verhaal in 2012, is niet helemaal duidelijk. Volgens Matt Fuqua, de broer van de vrouw, was het ooit als een cadeau gegeven aan hun moeder. Hij zegt ook dat ze op haar sterfbed gevraagd had om het terug te geven aan het museum. De man is nu dan ook verheugd over de uitspraak.