Groot savannegebied voor buffels én vogels in Antwerpse zoo

De Zoo van Antwerpen start dit najaar met de aanleg van een nieuwe, 8.000 vierkante meter grote biotoop voor de Kaapse buffels en zowat 150 vogels, zoals koereigers en kapgieren. Dat heeft de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde Antwerpen) bekendgemaakt op een persconferentie. Het terrein krijgt een plek in een omvangrijk savannegebied waarin ook nog een nieuw restaurant, de monumentale Egyptische Tempel en het Varkensgebouw worden verwerkt. Eind 2015 zou het klaar moeten zijn.

De Zoo werkt al jaren aan een volledige facelift van de dierenverblijven, waarbij de nadruk ligt op meer ruimte voor de dieren, een betere beleving voor de bezoekers en het teruggrijpen naar de originele, 19e eeuwse plannen van de dierentuin.

Eerder waren al het Vogelgebouw en de verblijven voor leeuwen, zeehonden en nijlpaarden aangepakt. Tegen deze zomer moet bovendien het aquariumgebouw gerenoveerd zijn. Daar wordt momenteel nog volop gewerkt aan het op een na grootste rifaquarium van Europa.

Het savannegebied komt deels op een uitbreidingsgebied te liggen waar de Zoo sinds enkele jaren over beschikt. "Het gaat om een terrein van 1,5 hectare waar vroeger nog een dertigtal vervallen huisjes stonden aan de Ommeganckstraat", zegt KMDA-directeur Dries Herpoelaert. "Die hebben we in de loop der jaren opgekocht en afgebroken. Na een tijdelijke invulling wordt het terrein nu volwaardig geïntegreerd in het landschap van de Zoo."

Het nieuwe buffel-vogelterrein zal op drie manieren te bekijken vallen: via een op een droge rivierbedding lijkende doorgang onder het restaurant, vanuit het restaurant zelf en van op een hoger gelegen wandelpad.