Kan cafeïne het geheugen een boost geven?

Cafeïne heeft een positief effect op het kortetermijngeheugen. Dat is de voornaamste conclusie van een Amerikaans onderzoek naar de effecten van het stimulerende middel.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Johns Hopkins University in Baltimore in de VS. Gedurende 24 uur registreerden de wetenschappers de effecten van cafeïne op een testpubliek van 160 mensen. Het betrof proefpersonen die doorgaans weinig tot geen producten met cafeïne consumeren.

Eerst werden speekselstalen van de deelnemers afgenomen om de basiswaarde aan cafeïne vast te stellen. Vervolgens kreeg iedereen een reeks afbeeldingen te zien. 5 minuten later kreeg een deel van de groep een tablet met 200 milligram cafeïne. Een andere deel kreeg een placebo toegediend. Eén uur, 3 uur en 24 uur later werden telkens wederom speekselstalen afgenomen.

Patroondifferentiatie

De volgende dag werd bij alle proefpersonen nagegaan hoe goed ze zich de afbeeldingen konden herinneren. Deze keer toonden de wetenschappers een deel van de afbeeldingen van de vorige dag, een deel volledig nieuwe afbeeldingen en een deel afbeeldingen die licht van de origineel getoonde afweken.

De mogelijkheid om gelijkaardige, maar niet identieke afbeeldingen te onderscheiden, heet patroondifferentiatie en wijst op de activering van een dieper liggend geheugen. De proefpersonen die cafeïnetabletten hadden genomen, bleken opmerkelijk beter in staat om de licht afwijkende afbeeldingen als dusdanig te identificeren en niet als de origineel getoonde afbeeldingen.

Het onderzoeksteam waarschuwt evenwel dat een overdreven consumptie van cafeïne gevaarlijk blijft. Bovendien heeft de inname van 200 milligram cafeïne per dag, het equivalent van een grote kop koffie, in de eerste plaats een positief effect op het geheugen bij mensen die normaal nooit cafeïne consumeren.