Nederlandse regering wil gevangenen laten betalen voor opsluiting

De Nederlandse regering wil gedetineerden, geïnterneerden en ouders van veroordeelde minderjarigen mee laten betalen voor hun opsluiting. Er wordt ook nagedacht over een regeling waarbij de veroordeelde daders meebetalen voor de kosten van opsporing, vervolging, berechting en slachtofferzorg. De maatregelen moeten 65 miljoen euro per jaar opleveren.
REPORTERS

Het wetsvoorstel van de Nederlandse liberale staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie Fred Teeven stelt een kost van 16 euro per dag voor met een maximum van twee jaar. Het voorstel is naar de Raad voor de Rechtspraak en het Openbaar Ministerie gestuurd ter advies.

Volgens het Nederlandse kabinet is het in heel wat Europese landen al de gewoonte dat gedetineerden meebetalen aan hun proces en het verblijf in de gevangenis.

De Bond van Wetsovertreders in Nederland vreest dat gedetineerden met die maatregel de gevangenis zullen verlaten met een aanzienlijke schuld. Volgens hen draagt het niet bij tot een veiligere samenleving en is het in strijd met de Europese regels.