Record van 3,7 miljard euro aan bedrijfsobligaties

Vorig jaar is op de beurs Euronext Brussel 3,715 miljard euro opgehaald met bedrijfsobligaties. Daarmee is het record van het jaar tevoren weggeblazen. Ook de rest van de beurs deed het goed.

CEO Vincent Van Dessel van Euronext Brussel kan tevreden terugblikken op het voorbije jaar. Op een persbriefing kon hij uitpakken met een absoluut record van 3,715 miljard euro aan bedrijfsobligaties die vorig jaar geplaatst werden. Daarmee is het vorige record van 2012 van de tabellen geveegd. Toen werd voor 2,115 miljard euro opgehaald.

Ook de aandelenkoersen sloten met mooie stijgingen af, vooral dan na de zomer. De beste prestatie was er voor de BEL Small (de index van de beursgenoteerde kleine bedrijven) die 28,79% steeg, gevolgd door de Bel-20 (18,10%) en de BEL Mid (middelgrote aandelen) waar de stijging 9,57% bedroeg.

De voorbije acht jaar hebben de kleine bedrijven in de BEL Small overigens veel beter gepresteerd dan de grotere (48,5%) tegenover de BEL Mid (+6,63%) en de Bel-20 die -17,62% moest prijsgeven in die periode. 

Het aantal bedrijven met een beursnotering is sinds 1972 gedaald, maar die trend lijkt de voorbije jaren gestabiliseerd. Wel is de gemiddelde waarde van die bedrijven vandaag, gecorrigeerd voor de inflatie, elf keer groter dan veertig jaar geleden.

Eisenbundel voor de regering

Topman Vincent Van Dessel had ook een verlanglijstje klaar voor de volgende regering. Zo vraagt hij dat de roerende voorheffing op dividenden van aandelen afgeschaft wordt en dat stabiele aandeelhouders beloond worden.

Ook wil hij de taks op beursverrichtingen voor kleine bedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan een miljard euro, afgeschaft wordt. Dat zou de staat slechts 5 miljoen euro kosten, maar kan in ruil veel bijdragen tot de liquiditeit van de bedrijven, aldus Van Dessel.