Thaise hoofdstad Bangkok gedeeltelijk verlamd

Betogers zijn erin geslaagd de Thaise hoofdstad Bangkok gedeeltelijk lam te leggen. Ze bezetten verschillende belangrijke kruispunten in de stad, in een nieuwe poging om eerste minister Yingluck Shinawatra tot aftreden te dwingen.

De actievoerders zijn van plan te blijven betogen tot de "overwinning", waarmee ze de val van het "systeem-Thaksin" bedoelen. Thaksin is de broer van huidig premier Yingluck, die na een staatsgreep in 2006 in ballingschap ging.

De manifestanten zijn niet van plan meteen weg te gaan: ze dragen T-shirts met daarop "Bangkok shutdown", en hebben tenten, podia en voedselstandjes opgericht. "Wij leiden een volksrevolutie, en roepen niemand op om een staatsgreep te plegen", aldus oppositieleider Suthep Thaugsuban. Volgens hem is Yingluck "al geen premier meer" in de ogen van de actievoerders. Hij beloofde dat hun actie, waaraan nu al tienduizenden Thai deelnemen, "elke dag" nog aan kracht zal winnen.

Tijdens de bezetting van de kruispunten zijn nog geen incidenten gemeld. Toch blijft de situatie gespannen.

De regering heeft de oppositie voorgesteld elkaar overmorgen te zien, om te spreken over een uitstel van de voor 2 februari geplande verkiezingen, waartegen de belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Partij van Suthep, gekant is.

Waarnemers verwachten dat een uitstel niet voldoende is voor de oppositie, omdat die vraagt dat de regering vervangen wordt door een soort van "volksraad", die twee jaar krijgt om het politieke systeem van het land te hervormen. De partij van Thaksin en hun bondgenoten hebben de laatste vier verkiezingen gewonnen.