Tienduizenden manifestanten leggen Bangkok lam

In Bangkok in Thailand zijn tienduizenden manifestanten begonnen met een zogenoemde "shutdown" van de stad. Door meerdere belangrijke kruispunten en verkeersassen lam te leggen, willen ze premier Yinluck Shinawatra tot aftreden dwingen. Vandaag worden nog eens vele tienduizenden betogers verwacht voor nieuwe antiregeringsbetogingen.

Op 2 februari worden in Thailand parlementsverkiezingen gehouden. Tegenstanders van premier Shinawatra willen echter zo lang niet wachten om haar van de macht te verdrijven. Met tienduizenden zijn ze vandaag een zogenoemde "shutdown" van de hoofdstad Bangkok begonnen.

Hun doel is alle strategische verkeersassen en kruispunten in de stad te barricaderen zodat het verkeer lam komt te liggen. De manifestanten maken ook plannen om enkele ministeries te omsingelen en er de stroomtoevoer te onderbreken zodat ze niet meer kunnen functioneren. 150 scholen blijven vandaag dicht.

De regering laat weten er alles aan te doen om het publieke leven normaal te laten verlopen. Zo worden extra treinen ingezet op het drukke openbaar vervoersnet. Aan de rand van de stad worden duizenden bijkomende parkeerplaatsen ingericht. 8.000 soldaten en 10.000 politieagenten moeten over de orde in de stad waken.

De manifestanten laten weten dat de grootschalige blokkades meerdere dagen zullen aanhouden. Het openbaar vervoer beloven ze met rust te laten. Vandaag worden nog eens vele tienduizenden betogers verwacht voor nieuwe antiregeringsbetogingen.

Tot nu toe heeft de regering de confrontatie met de oppositie zoveel mogelijk vermeden. Ook nu roept premier Shinawatra de ordetroepen op geweld te vermijden. De vrees bestaat immers dat het leger op de voorgrond zal treden indien de situatie escaleert.

Yinluck Shinawatra is de zus van ex-premier Thaksin Shinawatra. Hij werd in 2006 van de macht verdreven na een corruptieschandaal. Sindsdien leeft hij in ballingschap. Tegenstanders beschouwen Yinluck als een marionet van haar broer. Bij de plattelandsbevolking genieten de Shinawatra's nog steeds veel steun.