Veroordeelde pooier sleept Nike voor de rechter wegens "nalatigheid"

In Portland in de Amerikaanse staat Oregon heeft een veroordeelde pooier een rechtszaak aangespannen tegen Nike omdat de schoenenproducent volgens hem heeft "nagelaten" een waarschuwingslabel aan te brengen op een paar schoenen waarmee hij een man halfdood heeft geschopt. De pooier eist een schadevergoeding van 100 miljoen dollar (73 miljoen euro).

Het verhaal begint in een hotel in Portland in juni 2012 waar de jonge pooier Sirgiorgiro Clardy een vrouw had ondergebracht die voor hem als prostituee werkte. Toen één van haar klanten na een bezoek aan de vrouw het hotel zonder betalen probeerde te verlaten, werd hij door Clardy hardhandig aangepakt. De pooier schopte het gezicht van de man tot moes met een paar sportschoenen van Nike aan de voeten.

Het slachtoffer moest nadien plastische chirurgie ondergaan om de schade aan zijn gezicht te herstellen. In het voorjaar van 2013 werd Clardy voor de feiten veroordeeld tot een straf van 100 jaar. Hij had het slachtoffer tevens beroofd én hij had ook de prostituee in zijn dienst mishandeld.

"Persoonlijke verwondingen onder de vorm van mentaal lijden"

Clardy dient nu een schadeclaim in gericht tegen Nike omdat hij van oordeel is dat de schoenenproducent minstens deels verantwoordelijk is voor de feiten. Nergens op de schoenen stond immers vermeld dat ze een potentieel gevaarlijk wapen vormden. "Omdat Nike nergens voor enig risico heeft gewaarschuwd of nergens een adequate verwittiging heeft aangebracht, heeft de firma persoonlijke verwondingen onder de vorm van mentaal lijden veroorzaakt", motiveert hij zijn claim.

De pooier eist een schadevergoeding van 100 miljoen dollar (73 miljoen euro) en wil dat Nike voortaan op alle "potentieel gevaarlijke" schoenen een aangepaste waarschuwing plaatst. De claim wordt de komende dagen aan Nike overgemaakt waarna de firma de kans krijgt te reageren.