5 mensen opgepakt bij grootschalige actie mensensmokkel

De politie en het parket hebben vannacht op de parkings langs de E40 een grootschalige actie gehouden tegen mensensmokkel. Daarbij zijn 5 mensen opgepakt. De snelwegparkings worden door smokkelaars gebruikt om illegalen in vrachtwagens te verstoppen.

De snelwegparkings in Jabbeke, Westkerke en Mannekensvere zijn het geliefkoosde werkterrein van mensensmokkelaars. De illegalen zijn meestal afkomstig uit het noorden van Frankrijk. Eind juni rolden politie en parket al een grote Koerdische bende op. Vorige week maandag probeerde een vluchtende mensensmokkelaar met zijn wagen de politie te rammen. Bij een soortgelijk incident viel in september al een zwaargewonde.

De politie stelt vast dat de mensensmokkelaars het geweld tegen politie en vrachtwagenchauffeurs nog steeds niet schuwen. Daarom werd door de betrokken parketten beslist om nieuwe acties op het getouw te zetten. De acties hebben als doel om eventuele daders op heterdaad te betrappen, maar ook om een ontradend effect te hebben op de smokkelaars. Verder wil men hiermee het veiligheidsgevoel van de burger langs de E40 verhogen.

De grootschalige actie van afgelopen nacht duurde van 19.30 tot 4 uur. Naast de federale politie hebben ook de lokale politiezones Kouter, Het Houtsche, Spoorkin en Polder meegewerkt aan de controles. In het totaal zijn 5 mensen opgepakt. "4 van hen waren smokkelactiviteiten aan het ontwikkelen op de parking", zegt procureur Frank De Meester van het parket in Brugge. "In het totaal hadden ze 22 slachtoffers in de laadruimte, onder wie vrouwen en minderjarigen die op eigen initiatief niet uit het voertuig konden geraken."

Volgens West-Vlaams provinciegouverneur Carl De Caluwé moet mensensmokkel samen met de Britse autoriteiten worden aangepakt. "De Britse ambassadeur is ook vragende partij om te kijken om rond die problematiek te zoeken naar oplossingen. Ik denk aan structurele oplossingen, dat dat toch een niveau of twee hoger zal zijn dan hier puur provinciaal."