"Bij herdenking WOI zelfde procedure als bij wapenbeurzen"

Buitenlandse "soldaten" die naar ons land komen om de veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog na te spelen, zullen hun historische wapens kunnen meebrengen. "De Vlaamse overheid zal voor hen dezelfde procedure hanteren als bij wapenbeurzen", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V). Hij reageert daarmee op de noodkreet van de organisatoren van de herdenking omdat de nieuwe wapenwet spelbreker dreigde te worden.
Re-enactment van WOI, met Amerikaanse infanteristen.

De organisatoren van "100 jaar Groote Oorlog" trokken in Het Nieuwsblad en De Standaard aan de alarmbel. De organisatie heeft befaamde buitenlandse re-enactmentgroepen, die de oorlogsjaren met veel oog voor detail naspelen, uitgenodigd, maar door de nieuwe, strenge wapenwet dreigde het erg moeilijk te worden om hun historische wapens in België te krijgen. "Die verenigingen, groepen met naam en faam uit onder meer de Verenigde Staten en Australië, dreigen daarom af te haken. Ze vrezen juridische problemen, boetes, tot zelfs de inbeslagname van hun wapens", klonk het bij Kristof Blieck van het Memorial Museum Passchendaele.

"Er is al een oplossing uitgewerkt"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) gaf toe dat er een probleem was. "Om het wapen in België te mogen bezitten, zouden deze mensen onder meer langs de Staatsveiligheid moeten passeren. Om de wapens in te voeren, moeten ze dan weer een vergunning van de gewesten hebben", gaf een woordvoerder van het kabinet toe in Het Nieuwsblad. "En in principe zouden de re-enacters zelfs langs de Proefbank voor Vuurwapens in Luik moeten passeren, die hun wapens officieel moet kwalificeren."

Maar Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) stelt iedereen nu gerust. "Wat betreft de gewestelijke materie heeft de Vlaamse overheid al een oplossing uitgewerkt. De Vlaamse overheid zal voor de op til staande re-enactments dezelfde procedure hanteren als bij de wapenbeurzen: met name de organisator van de re-enactment in België stelt zich verantwoordelijk om bij de vergunningsdiensten alle administratieve modaliteiten af te handelen", zegt het kabinet-Peeters.