"Directeur federale gerechtelijke politie dreigt met ontslag"

Francois Farcy, de directeur ad interim van de federale gerechtelijke politie, zou dreigen met zijn ontslag. Volgens Het Laatste Nieuws en De Standaard heeft hij zijn ontslag aangeboden aan minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Die reageert dat ze nog geen ontslagbrief heeft ontvangen.

Een van de redenen zou de onvrede van Farcy zijn over het feit dat hij nog steeds niet definitief benoemd is tot directeur-generaal, hoewel hij de taak al meer dan een jaar uitoefent. Eddy Lebon van politievakbond Sypol wijst er bovendien op dat Farcy en commissaris-generaal Catherine De Bolle niet meer kunnen samenwerken, als gevolg van het optimalisatieplan van De Bolle voor de politie. Farcy zou zich niet kunnen vinden in dat plan.

Minister Milquet noemt het bericht "desinformatie". "Farcy zit nog altijd op zijn post. Ik heb geen schriftelijke ontslagbrief ontvangen. Hij is me vrijdag komen opzoeken omdat hij erover nadenkt te postuleren voor de functies van gerechtelijk directeur van Bergen of Luik", zegt ze in De Standaard. Ze wijst erop dat de politieraad die advies moet geven over de benoeming van Farcy als gerechtelijk directeur vandaag bijeenkomt.

François Farcy staat sinds eind 2012 ad interim aan het hoofd van de gerechtelijke zuil van de federale politie. Hij is de baas van 4.000 speurders. Farcy staat als nummer twee van de federale politie in de hiërarchie net onder commissaris-generaal De Bolle.