"Ga ik hier nog eten krijgen?"

Lag het aan het feit dat dit haar eerste belangrijke prijs was, terwijl ze toch al in 1968(!) genomineerd was als "Meest beloftevolle nieuwkomer"? Of aan het feit dat haar carrière nauwelijks hoogtepunten kende, buiten de nat-T-shirt-hype door "The deep" of haar hoofdrol in de John Huston-kaskraker "Under the vulcano"? In ieder geval leverde de nu 69-jarige actrice Jacqueline Bisset de opmerkelijkste speech af toen ze gisteren een Golden Globe won in de categorie “Best supporting actress” in een miniserie. Zelfs de regie leek door haar "onzin" helemaal van de kaart en bliepte het verkeerde woord weg.
THE ASSOCIATED PRESS2014

Toen haar naam als winnaar afgeroepen werd, leek het een eeuwigheid te duren vooraleer ze op het podium geraakte. Nieuwswebsite Gawker grapte: "Bisset moest helemaal vanuit een ander gebouw afkomen. Dat duurde drie uur lang en toen was de Globes-uitzending voorbij." Daarna "vergat" ze een van ’s werelds meest sexy mannen, Channing Tatum, die haar de prijs overhandigde, te kussen. "Wat een gemiste kans!" reageerden vrouwen op internetforums.

Wat dan volgde tartte elke verbeelding: gezucht, gesmak met de lippen, nu en dan een zin, een andere daarvan losstaande opmerking, de muziek die begint te spelen, blijven doorratelen, nog meer gezucht en gesmak van de lippen, een foute, veel te vroege bliep door de regie, waardoor de "shit" duidelijk te horen was.

Maar het was juist die "shit" die het allemaal nog enigszins opmerkelijker maakte: "Ik wil de mensen bedanken die me vreugde gebracht hebben. Zij die me shit gebracht hebben, tegen hen zeg ik: "Go to hell and don’t come back!"" Na een laatste giechel was het tijd om te gaan.

Nieuwswebsite New York Daily News besloot met: "Bisset is de reden waarom deze show de beste awardshow is die bestaat. Met dank aan de toog."

Bisset verklaarde haar bizarre speech op de persconferentie nadien, en dat lag vooral aan het feit dat ze honger gehad had: "Ik had er geen flauw benul van dat mijn categorie al aan de beurt was. Ik vroeg me af wat die man met zijn camera daar plots kwam doen. Wat zoekt hij hier? Dus ik was volkomen verrast. Helemaal de kluts kwijt. Ik dacht vooral aan mijn eten. Zelfs nu heb ik nog geen eten, dat ik dacht te krijgen, gekregen." Tijdens de uitzending kan er nochtans door de aanwezige gasten uitgebreid gegeten worden.

"Wat ik allemaal gezegd heb, ik weet het niet", besloot de gelauwerde actrice.

U kunt haar "bizarre" speech hier volledig bekijken.

AP2013

lees ook