"Hiaten in opleiding en personeelstekort bij Justitie"

Professor Fiscaal Recht Michel Maus (VUB) ziet een verklaring voor het grote aantal procedurefouten waardoor beklaagden vrijuit gaan. "De wetgeving is erg complex, de opleiding schiet te kort en er is te weinig personeel", zo reageerde hij in Het journaal op het nieuws dat de beklaagden in een groot corruptieproces na procedurefouten vrijuit gaan. Ook oud-vrederechter Jan Nolf pleit voor een ommekeer. Hij wil in eerste instantie de magistratuur aanpakken.

Volgens professor Maus komen er ondanks de wetswijzigingen van 2003, toen het mogelijk werd om procedurefouten toe te dekken, in grote dossiers nog steeds procedurefouten voor. "Enerzijds heb je de zeer complexe wetgeving en de rechtsbescherming aan de ene kant. Anderzijds schort er ook iets aan de opleiding en is er een personeelstekort bij Justitie", aldus Maus. "Op die manier wordt het zeer moeilijk om in financiële dossiers mensen te veroordelen."

Volgens Maus is er beterschap op komst, hij wijst erop dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) een onderzoek besteld heeft, maar hij vreest dat dit niet meer binnen de huidige legislatuur zal worden gerealiseerd.

"Hoog tijd om basisregels procedure te herbekijken"

Ook Karel Van Cauwenberghe, de voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters sprak zich eerder vandaag in die zin uit. Volgens Van Cauwenberghe weten magistraten nu vaak niet meer welke procedures ze moeten volgen. "Er komen almaar nieuwe regels bij."

"Ik heb het al herhaaldelijk vermeld dat het hoog tijd wordt dat het wetboek van strafvordering - de basisregels eigenlijk van de strafprocedure - eens grondig herbekeken wordt. Dat is natuurlijk een titanenwerk, maar het wordt hoog tijd om daar werk van te maken, omdat onze wetgever in de afgelopen jaren steeds maar dingen heeft willen bijvoegen. Men moet vermijden dat het zodanig ingewikkeld wordt dat er fouten gemaakt worden en anderzijds ook dat het te lang gaat duren."

"Maak van magistratuur een zelfstandige carrière"

Oud-vrederechter Jan Nolf pleitte vanmiddag in "Vandaag" op Radio 1 voor hervormingen binnen de magistratuur. "Het parket wordt nu gezien als het mindere broertje van de magistratuur. Het dient als een springplank, je gaat er zo snel mogelijk weg om carrière te maken."

Volgens Nolf had men jaren geleden al moeten zien dat dit onderzoek fout zou lopen. "Het ergste is dat omkoping elders wel bij wijze van minnelijke schikking geregeld wordt. Wij zijn het enige land in Europa dat voor omkoping een afkoopwet gemaakt heeft. Zo creëer je een mentaliteit waarbij het parket bang wordt van zijn eigen schaduw en dan systematisch minnelijke schikkingen gaat uitreiken."

De magistraat die in deze zaak fouten maakte, zal niet gestraft worden, stelt Nolf. "Dat geef ik u op een blaadje." Hij pleit voor meer controle. De magistraten moeten op hun verantwoordelijkheid gepakt worden. "Er moet externe controle komen, en niet van de Hoge Raad van Justitie, want die heeft de magistraten benoemd."