"Salamanderkiller" bedreigt nu ook Belgische populaties

Een schimmel die dodelijk is voor de vuursalamander, is nu ook in België opgedoken. Dat stellen wetenschappers van de Gentse universiteit vast. De "salamanderkiller" bedreigt verschillende soorten amfibieën.

"Wereldwijd gaat het aantal amfibieën dramatisch achteruit. Infectieziekten spelen daarbij een belangrijke rol. Hoewel verschillende van die infectieziekten ook in België voorkomen, leken ze tot nu toe weinig impact te hebben op de inheemse amfibieënpopulaties", zeggen An Martel en Frank Pasmans van de faculteit Diergeneeskunde in Gent in een persbericht.

Maar daar komt helaas verandering in. Een recent ontdekte schimmel die dodelijk is voor vuursalamanders, is nu ook in België vastgesteld op een doodzieke vuursalamander uit Eupen. De vuursalamander is vandaag gestorven. Hoe de schimmel in Eupen terechtkwam, is nog niet duidelijk.

"Dit nieuws is bijzonder verontrustend. Mogelijk zijn meerdere salamanderpopulaties in België en Europa met uitsterven bedreigd", zeggen de wetenschappers.

"Mysterieuze schimmel in 2012 ontdekt"

In 2010 stierven in Nederland erg veel vuursalamanders. De oorzaak van de massale sterfte was een raadsel, tot de Gentse onderzoekers in 2012 de onbekende schimmel ontdekten. De Batrachochytrium salamandrivorans veroorzaakt bij amfibieën chytridiomycose, een huidziekte. De schimmel bracht de salamanders in Nederland op de rand van uitsterven.

Martel en Pasmans hebben een test ontwikkeld om de schimmel bij vuursalamanders snel op te sporen. Wie een dode vuursalamander aantreft waarvan de doodsoorzaak onduidelijk is, wordt verzocht contact op te nemen met an.martel@ugent.be.