"Toxische stoffen in kleding twaalf bekende merken"

Milieuorganisatie Greenpeace heeft bij een onderzoek van kledingstukken voor kinderen verschillende toxische stoffen aangetroffen. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. De stoffen kunnen kanker veroorzaken of de hormonale werking verstoren.
Greenpeace voerde vandaag actie in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Greenpeace onderzocht in mei en juni 2013 82 kledingstukken voor kinderen van twaalf bekende merken, waaronder Disney, Burberry, Adidas, Nike, American Apparel, C&A en Gap. Het ging onder meer om sportkleding, kinderschoenen en ander textiel.

Greenpeace trof er naar eigen zeggen talrijke gevaarlijke chemische stoffen in aan, die kanker kunnen veroorzaken of de hormonale werking kunnen verstoren.

De toxische stoffen werden bij alle twaalf merken gevonden. De onderzochte kledij werd in een tiental regio's en landen gemaakt. Een derde van de kledij kwam uit China. Greenpeace roept China, de grootste textielfabrikant ter wereld, op om dergelijke stoffen niet meer te gebruiken in de textielindustrie.

Het is niet de eerste keer dat de milieuorganisatie de grote kledingfabrikanten aan de kaak stelt. De voorbije twee jaar publiceerde ze verschillende studies waaruit moet blijken dat er vaak gevaarlijke, kankerverwekkende chemische stoffen voorkomen in kleding van bekende merken. Onder andere Zara, Calvin Klein, Levi's en Li Ning werden al aan de schandpaal genageld.

Greenpeace bracht ook al aan het licht dat grote textielfabrikanten chemische stoffen in Chinese rivieren lozen. Dezelfde stoffen werden ook in verkochte kleding aangetroffen.